avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Sotului meu i s-a pus urmatorul diagnostic de catre Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara in anul 2010: Cardiopatie hipertensiva, hipertensiune arteriala esentiala gradul III, Risc cardiovascular foarte inalt, Bicuspidie aortica, Insuficienta aortica gradul II, Ectazie aorta ascendenta, Insuficienta mitrala gradul I degenerativa, Insuficienta cardiaca clasa NYHA II, Diabet zaharat tip II.
De un an de zile nu mai lucreaza si nu are nici asigurare de sanatate, are 58 de ani si peste 3o ani in campul muncii. Se poate pensiona pe caz de boala? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sallai , utilizator 12:20, 21 Aprilie 2012
Se poate pensiona pe caz de boala, daca primeste decizie de incadrare in grad de invaliditate de la comisia de expertiza de pe langa casa de pensii de care apartineti.
Daca primeste aceasta decizie, poate intocmi dosarul de pensionare care va fi depus la casa de pensii.
Pana va fi pensionar, il puteti declara dvs. ca persoana in intretinere la locul de munca, pentru deducere la impozit, si ca persoana coasigurata la sanatate. Astfel va beneficia de asigurarea de sanatate prin dvs. Daca sunteti si dvs. pensionara, puteti sa-l declarati coasigurat la sanatate, dar direct la casa de sanatate.


Legea nr.263/2010:
ART. 71
(1) Evaluarea capacitãţii de muncã, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de cãtre medicul specializat în expertiza medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurãrilor sociale, iar în cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de cãtre comisiile de expertizã medicomilitarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.
(2) Pentru evaluarea capacitãţii de muncã, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, dupã caz, la comisiile de expertizã medicomilitarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.
(3) În urma examinãrii clinice şi analizãrii documentelor medicale, medicul expert al asigurãrilor sociale completeazã raportul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã şi emite decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã. În cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertizã medico-militarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centralã de expertizã medico-militarã a Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevãzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinãri de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurãrilor sociale propune, dupã caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporarã de muncã, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicalã prevãzutã la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrãrii cererii şi se comunicã în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevãzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzãtor.
(6) Decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã poate fi contestatã, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţioneazã în cadrul centrelor regionale de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã şi Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã.
(8) Contestaţia prevãzutã la alin. (6) se soluţioneazã în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisã în soluţionarea contestaţiei se comunicã în termen de 5 zile de la data soluţionãrii.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevãzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacitãţii de muncã, precum şi deciziile prevãzute la alin. (9) necontestate în termen rãmân definitive.
Va multumesc din suflet, mi-ati fost de mare ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie de invaliditate? mioaramazilu mioaramazilu am dreptul la pensie pe caz de boala pt hrpatita c cu cotizatie de 26 de ani si vechime 30 ani? (vezi toată discuția)
Raspuns - contestatie la decizie popamadalin popamadalin tatal meu este pensionat pe caz de boala de 10 ani,la fiecare comisie anuala a avut aceleasi referate...la ultima comisie i-au taiat pensia ca cici i-au iesit ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Ionel1408 Ionel1408 Buna ziua .am 32 de ani de munca, doresc sa primesc pensie de invaliditat.Am fost incadrat in gradul 3 de handicap,iar apoi am mers cu actele la casa de ... (vezi toată discuția)