Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a aprobat, luni, primele 117 ordine de clasificare a unitatilor sanitare, in functie de competenta, informeaza un comunicat de presa al MS. Majoritatea spitalelor s-au incadrat in categoriile a-IV-a si a-V-a, avand un nivel de competenta bazal sau limitat. Procesul de clasificare va continua pana la sfarsitul lunii mai.
Conform MS, in 8 judete ale tarii, respectiv Bistrita Nasaud, Buzau, Bihor, Dambovita, Ialomita, Harghita, Neamt si Salaj, a fost finalizat procesul de clasificare a unitatilor sanitare.
“Clasificarea unitatilor sanitare reprezinta un proces complex care necesita multa atentie. Atat managerii de spitale, cat si reprezentantii directiilor de sanatate publica trebuie sa trateze acest proces cu seriozitate si cu importanta cuvenita deoarece de punerea corecta in aplicare a acestei masuri va depinde dezvoltarea in viitor a unitatilor sanitare. Pana in prezent, am fost obligati sa trimitem inapoi documentatia pentru a cere detalii sau plan de conformare in cazul mai multor unitati sanitare. Atrag atentia atat managerilor de spitale, cat si reprezentantilor autoritatilor locale ca, netransmiterea documentelor sau neconformitatea acestora cu realitatea poate duce la neclasificarea unitatilor”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Pana in prezent, in Bucuresti au fost clasificate 8 unitati sanitare, din cele 42 existente. Un numar de 2 institute medicale au fost clasificate in categoaria I M (categoria I Monospecialitate), alte 3 spitale in categoria II, unul de categoria II M, un spital de categoria III si altul in categoria V.
Procesul de clasificare continua pana la sfarsitul acestei luni.
Conform MS, in conformitate cu noile prevederi legislative, pana la 1 iunie 2011, data intrarii in vigoare a noului contract-cadru, toate unitatile sanitare trebuie clasificate, in functie de competenta, intr-una din cele 5 categorii de clasificare.
MS precizeaza ca procesul de clasificare a spitalelor va avea un rol esential in elaborarea propunerilor de modelare a finantarii spitalelor, pe nivele de competenta si performanta, si pentru planificarea achizitiilor de aparatura medicala.
“Clasificarea spitalelor inseamna cresterea eficientei functionarii spitalelor prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor intre unitatile spitalicesti, dar si asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale”, se arata in documentul de presa.
Ministerul Sanatatii a propus clasificarea spitalelor in
5 categorii:
-
spitale de categoria V: nivel de competenta limitat – spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;
-
spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal - spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;
-
spitale de categoria III: nivel de competenta mediu - spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;
-
spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) : nivel de competenta inalt – spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;
-
spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt – spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.
MS precizeaza, totodata, ca pentru pastrarea functionalitatii sistemului national de urgenta se va utilize, in continuare, clasificarea spitalelor de urgenta prevazuta prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1764/2006.
Comentarii articol (0)