Cele mai multe spitale din Romania au un nivel de competenta bazal sau limitat, fiind incluse in categoria a patra si a cincea.
Potrivit listei publicate de MS, cele mai performante spitale din tara sunt:
- Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti,
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti,
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara,
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures,
- Spitalul Clinic de Urgenta Constanta,
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon din Iasi,
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Napoca.
Acestea au fost incadrate in clasa de competenta foarte inalta, insa cu plan de conformare, ceea ce inseamna ca mai au de remediat unele deficiente. In cazul in care nu isi vor rezolva toate problemele pana la finalul anului, cele sapte spitale vor fi declasificate incepand de la 1 ianuarie 2012.
In luna februarie, Ministerul Sanatatii a propus clasificarea spitalelor in 5 categorii, clasificare ce va avea un rol esential in elaborarea propunerilor de modelare a finantarii suplimentare a spitalelor, pe nivele de competenta si performanta, precum si in planificarea achizitiilor de aparatura medicala
Astfel, in categoria V au fost incluse spitalele cu un nivel de competenta limitat, care asigura servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative.
Categoria a IV-a este destinata unitatilor spitalicesti cu un nivel de competenta bazal, care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate.
Clasa a III-a de clasificare este de competenta medie si include spitalele care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate.
In categoria a II-a sunt incadrate unitatile medicale cu un nivel de competenta inalt, care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. In aceasta clasa exista si subcategoria II M pentru unitatile monoprofil.
Cele mai perfomante unitati sanitare sunt incluse in categoria I. In aceasta clasa sunt incadrate spitalele cu un nivel de competenta foarte inalt, care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt. Si la aceasta categorie exista subcategoria I M pentru unitatile monoprofil.
__
Puteti consulta atasat lista spitalelor clasificate si categoriile in care au fost incadrate.
Comentarii articol (2)