Aproximativ 350 de unitati sanitare publice cu paturi, atat din reteaua Ministerului Sanatatii, cat si din administrarea autoritatilor locale, au fost clasificate in cinci categorii in functie de competenta, informeaza Ministerul Sanatatii (MS). Astfel, in urma clasificarii, doar 7 unitati sanitare au un nivel de competenta foarte inalt, in timp ce 96 de unitati au un nivel de competenta limitat.
“Incepand de astazi (
Nota AvocatNet.ro: miercuri, 1 iunie) doua reguli foarte importante au fost introduse in sistemul de organizare spitalicesc. Este vorba despre clasificarea unitatilor sanitare cu paturi in functie de competenta si corectarea modului de finantare a acestora in functie de categoria in care s-au incadrat. Prin aplicarea acestora, bugetele spitalelor vor fi majorate cu 500 milioane de lei”, a declarat astazi intr-o conferinta de presa ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Conform MS, 25% dintre unitatile sanitare au fost clasificate provizoriu, intr-o anumita categorie, pana la 31 decembrie 2011, cu conditia de a realiza un plan de conformare specific fiecarei unitati.
In urma clasificarii,
58% din unitatile sanitare publice au fost incadrate in categoriile a IV-a si a V-a. De asemenea,
124 unitati sanitare au fost clasificate in categoria IV, iar
96 unitati sanitare in categoria V-a.
Un numar de
7 unitati sanitare au fost clasificate in categoria I de competenta, dar cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures, Spitalul Clinic de Urgenta Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon din Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Napoca
De asemenea, in categoria IM sunt incadrate 21 unitati, si anume 16 institute si unitati sanitare din Bucuresti, 4 din Cluj Napoca si unul din Timisoara. Totodata, un numar de 14 unitati sunt clasificate in categoria a II-a,10 dintre acestea avand obligatia de a realize planul de conformare pana la 31 decembrie 2011.
In acelasi timp, 43 de unitati sanitare sunt clasificate in categoria IIM, iar 53 de unitati sanitare se clasifica in categoria a III-a, cele mai multe dintre ele, cu plan de conformare.
MS precizeaza, in acelasi timp, ca procesul de clasificare nu este inchis. Astfel, daca unitatile sanitare au luat masuri care le pot clasifica intr-o categorie superioara, pot sa revina cu o cerere de reclasificare, iar Ministerul Sanatatii va reanaliza dosarul de clasificare.
Totodata, MS subliniaza ca, incepand cu data de 1 iunie 2011, se va schimba modul de finantare a spitalelor, in functie de clasificarea acestora, diferentele de finantare pentru spitalele din aceeasi categorie fiind eliminate. Conform MS, schimbarea modului de finantare va aduce cresteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanta, dar si scaderi acolo unde nu exista servicii medicale performante. Astfel, prin aplicarea noilor reguli de finantare, 125 unitati sanitare vor inregistra cresteri bugetare fata de anul trecut. Cele mai multe spitale care au inregistrat cresteri de buget pentru anul acesta se afla in categoriile I, II si III. Totodata, potrivit MS, un numar de 84 unitati sanitare isi vor mentine aceeasi finantare fata de anul trecut, iar 138 unitati sanitare vor inregistra scaderi de buget fata de anul trecut.
“Noile reguli de finantare in functie de clasificare inseamna predictibilitate si echitate in sistem. Vor exista cresteri de finantare la spitale cu grad de competente ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judetene. Nu vor mai exista diferente asa de mari de buget intre spitale de aceeasi categorie”, a adaugat ministrul Sanatatii.
In luna februarie, Ministerul Sanatatii a propus clasificarea spitalelor in 5 categorii:
-
spitale de categoria V: nivel de competenta limitat – spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;
-
spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal - spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;
-
spitale de categoria III: nivel de competenta mediu - spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;
-
spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) : nivel de competenta inalt – spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;
-
spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt – spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.
Comentarii articol (4)