In termen de cinci zile, directiile de sanatate publica trebuie sa analizeze cererile si sa incadreze unitatile sanitare, pe criterii de competenta, intr-una dintre cele cinci categorii existente. Clasificarea va fi transmisa, apoi, ministerului de resort pentru aprobare.
“Am realizat o noua clasificare a spitalelor, mai simpla si coerenta. Pana acum, in Romania se utiliza o multitudine de clasificari ale spitalelor. In multe cazuri, clasificarile se intrepatrund, se suprapun sau se amesteca. (...). Noua metoda de clasificare s-a realizat pe baza experientei internationale si a recomandarilor expertilor independenti”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Ministrul Sanatatii a explicat ca principalele avantaje ale noii clasificari sunt cresterea eficientei functionarii spitalelor prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor cu alte unitati spitalicesti, asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale continue, precum si modelarea finantarii pe nivele de competenta si de performanta, pastrandu-se insa metodologia unica nationala de finantare (tarif pe caz ponderat unic la nivel national).
De asemenea, prin noua metoda de clasificare vor fi diminuate costurile de tratament, prin evitarea internarii la nivele inferioare de asistenta spitaliceasca a pacientilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvati la acel nivel.
Mai mult, clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizata pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar si pentru planificarea dezvoltarii retelei spitalicesti in concordanta cu necesitatile populatiei.
Clasificarea spitalelor va avea un rol esential in elaborarea propunerilor de modelare a finantarii suplimentare a unitatilor sanitare, pe nivele de competenta si performanta, si pentru planificarea achizitiilor de aparatura medicala.
Categoriile de clasificare
Unitatile sanitare cu paturi se vor clasifica in 5 categorii:
- spitale de categoria V: nivel de competenta limitat – spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;
- spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal - spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;
- spitale de categoria III: nivel de competenta mediu - spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;
- spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) : nivel de competenta inalt – spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;
- spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt – spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.
„De asemenea, s-a avut in vedere si situatia unitatilor care-si pot coordona si completa activitatea cu spitale invecinate, in special in centrele urbane de dimensiuni mari. Astfel, daca una sau doua specialitati sunt asigurate prin linie de garda continua de catre un alt spital, clasificat cel putin la nivelul III si aflat la maxim 5 km distanta, aceste nu mai sunt considerate a fi obligatorii pentru unitatea solicitanta”, mai explica ministerul de resort in documentul citat.
Comentarii articol (0)