Ordinul nr.1032/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 196 din din 22 martie 2011
Potrivit actului normativ, sunt obligati la plata contributiei de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii generatorii deseurilor, respectiv detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane fizice sau juridice, care nu au calitatea de colector si/sau de valorificator autorizat in conditiile legii.
Obligatia de a calcula, de a retine, de a declara si de a vira la Fondul pentru mediu contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea de deseuri metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, revine operatorilor economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor.
Contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, se retine prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu.
Vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, de catre generatorii deseurilor, respectiv de catre detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane juridice, catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se face pe baza de factura, cu evidentierea distinct a contributiei de 3% si cu retinerea acesteia.
Vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, de catre generatorii deseurilor, respectiv de catre detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane fizice, catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se face pe baza de factura/adeverinta de primire si plata, cu retinerea contributiei de 3% la achitarea in numerar a sumei cuvenite vanzatorului de deseuri.
Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase si a bunurilor destinate dezmembrarii, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
in cazul in care operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor devin detinatori de deseuri metalice feroase si neferoase, prin activitatea de dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie, au obligatia de a plati contributia de 3% la Fondul pentru mediu in cazul vanzarii acestora.
Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta pretul mediu de achizitie al deseurilor metalice feroase si neferoase din luna precedenta dezmembrarii si/sau casarii bunurilor, mijloacelor fixe ori obiectelor de inventar, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, inmultit cu cantitatea de deseuri metalice feroase si neferoase rezultata din activitatea de dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie.
in cazul in care operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor nu pot stabili pretul mediu de achizitie al deseurilor metalice feroase si neferoase pentru luna precedenta dezmembrarii si/sau casarii bunurilor, mijloacelor fixe ori obiectelor de inventar, acesta este cel de la data dezmembrarii si/sau a casarii bunurilor, mijloacelor fixe ori obiectelor de inventar.
Contributia la Fondul pentru mediu se declara si se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.
Operatorii economici detinatori de surse stationare care genereaza emisii de poluanti in atmosfera sunt obligati la plata taxelor la Fondul pentru mediu, in cuantumul si pentru substantele prevazute in anexa nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenite de la sursele stationare, prevazute la art. 9 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se declara si se platesc lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.
Operatorii economici utilizatori de noi terenuri au obligatia de a plati la Fondul pentru mediu taxele pentru depozitarea deseurilor valorificabile, in limitele prevazute in anexa nr. 2 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Taxele pentru depozitarea deseurilor valorificabile se declara si se platesc anual, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, de catre operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile.
Obligatia de a plati la Fondul pentru mediu contributia de 2 lei/kg prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, revine urmatorilor operatori economici responsabili:
a) operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate, pentru ambalajele primare, secundare si tertiare folosite pentru ambalarea produselor lor;
b) operatorii economici care ambaleaza produse ambalate, pentru ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata nationala;
c) operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere prevazute in Hotararea Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de
ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru ambalajele respective introduse pe piata nationala.
Ambalajele produselor achizitionate din afara spatiului national, inclusiv ale produselor destinate utilizarii/consumului propriu, se considera introduse pe piata nationala in momentul achizitiei.
Operatorii economici responsabili care realizeaza obiectivele anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje in mod individual, conform prevederilor art. 16 alin. (2) lit. a) din Hotararea Guvernului nr. 621/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligati:
a) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala;
b) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de deseuri de ambalaje produse, precum si cantitatile de ambalaje preluate/colectate de pe piata nationala si incredintate spre valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie, excluzand deseurile de productie;
c) sa declare lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile de ambalaje totale si pe fiecare tip de material introduse pe piata nationala, cantitatile de deseuri de ambalaje din fiecare tip de material valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu
recuperare de energie si valorificate prin reciclare;
d) sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru
neindeplinirea obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje aferente bunurilor ambalate si/sau a ambalajelor de desfacere introduse pe piata nationala.
Acestia trebuie sa detina situatii, intocmite in baza documentelor justificative contabile si extracontabile, pentru:
a) cantitatile de ambalaje/deseuri de ambalaje proprii produse/preluate/colectate de pe piata nationala;
b) cantitatile de deseuri de ambalaje proprii valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie prin mijloace proprii;
c) cantitatile de deseuri de ambalaje proprii incredintate, in baza unui contract, unui operator economic valorificator sau unui operator economic care detine o instalatie de incinerare cu recuperare de energie;
d) cantitatile de deseuri de ambalaje proprii din lemn incredintate persoanelor fizice drept combustibil alternativ la lemnele pentru foc;
e) trasabilitatea deseurilor de ambalaje proprii, pe tip de material, de la producatorul de deseuri pana la operatorul economic valorificator sau la operatorul economic/persoana fizica ce detine o instalatie de incinerare cu recuperare de energie.
Operatorii economici responsabili care au optat pentru realizarea obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje, prin contract incheiat cu un operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) lit. b) din Hotararea Guvernului nr. 621/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligati:
a) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala;
b) sa obtina lunar de la operatorul economic cu care au incheiat contractul pentru realizarea obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie, pentru fiecare tip de material, situatia cantitatilor de deseuri de ambalaje valorificate/incinerate cu recuperare de energie in numele lui, care sa cuprinda si operatia de valorificare;
c) sa declare lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala, totale si pe fiecare tip de material, cantitatile de deseuri de ambalaje din fiecare tip de material valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare;
d) sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru neindeplinirea obiectivului anual de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje aferente bunurilor ambalate si/sau a ambalajelor
de desfacere introduse pe piata nationala.
La data semnarii contractului pentru realizarea obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje, operatorii economici responsabili nu trebuie sa inregistreze obligatii restante la bugetul Fondului pentru mediu in ceea ce priveste contributia prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Operatorii economici responsabili care realizeaza obiectivele anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje in mod individual si operatorii economici care colecteaza deseuri de ambalaje pentru operatorii economici autorizati sunt obligati sa mentioneze in contracte si in documentele contabile de insotire a deseurilor de ambalaje daca incredintarea se face in scopul indeplinirii obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje.
In lipsa mentiunii, cantitatile respective nu sunt considerate ca fiind justificate si nu se iau in calcul pentru indeplinirea obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje.
Operatia de valorificare care se recunoaste este cea desfasurata potrivit autorizatiei de mediu/autorizatiei integrate de mediu de catre operatorul economic pana la care se face dovada trasabilitati.
Operatorii economici care introduc pe piata nationala substante clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu au obligatia de a calcula si de a plati la Fondul pentru mediu o contributie de 2% din valoarea acestora.
Substantele pentru care se datoreaza contributia de 2% la Fondul pentru mediu sunt cele clasificate ca fiind periculoase pentru mediu prin actele normative specifice in vigoare.
Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% la Fondul pentru mediu in cazul producatorilor interni reprezinta valoarea de vanzare a substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piata nationala, exclusive taxa pe valoarea adaugata.
Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% la Fondul pentru mediu in cazul introducerii pe piata nationala prin achizitie din afara acestui spatiu reprezinta valoarea de achizitie a substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piata nationala, inclusiv cele destinate utilizarii/consumului propriu, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Administratorii, respectiv proprietarii de paduri care realizeaza venituri din vanzarea masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, au obligatia de a calcula si de a plati la Fondul pentru mediu o contributie de 2% din valoarea de vanzare a acestora.
Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% la Fondul pentru mediu reprezinta valoarea de vanzare a masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase obtinute, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Contributia se declara si se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care administratorul, respectiv proprietarul padurii a vandut masa lemnoasa si/sau materialele lemnoase obtinute.
#PAGEBREAK#
Operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii au obligatia de a plati la Fondul pentru mediu o contributie de 2 lei/kg de anvelopa introdusa pe piata nationala.
Contributia se plateste anual numai in cazul neindeplinirii obligatiilor de gestionare a anvelopelor uzate. Plata se face pentru diferenta dintre cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare si cantitatile realizate efectiv.
Obligatiile anuale de gestionare a anvelopelor uzate se pot realiza de operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii, prevazuti la art. 6 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate, individual sau prin transferarea responsabilitatii catre un operator economic, conform legislatiei in vigoare.
Obligatiile anuale de gestionare a anvelopelor uzate se realizeaza in mod individual, potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 170/2004, prin:
a) colectarea anvelopelor uzate, in limita cantitatilor introduse de operatorii economici pe piata nationala in anul precedent, si reutilizarea, refolosirea ca atare, resaparea, reciclarea si/sau valorificarea termoenergetica a intregii cantitati de anvelope uzate colectate;
b) incredintarea de catre operatorii economici care introduce pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii a anvelopelor uzate preluate/colectate de pe piata, in baza unui contract, unei persoane juridice care le reutilizeaza, le refoloseste ca atare, le resapeaza, le recicleaza si/sau le valorifica termoenergetic, dupa caz.
Operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii, care au optat pentru realizarea obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate, in mod individual, trebuie sa dovedeasca realizarea acestora prin documente justificative contabile si extracontabile, din care sa rezulte:
a) situatia privind cantitatile de anvelope uzate preluate/colectate de pe piata;
b) situatia privind gestionarea anvelopelor uzate, inclusiv prin predarea anvelopelor uzate, in baza unui contract incheiat in scopul indeplinirii obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate;
c) situatia prin care sa se evidentieze distinct cantitatile de anvelope uzate reutilizate, refolosite ca atare, resapate, reciclate si/sau valorificate termoenergetic, dintre cele preluate de la operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope
noi si/sau uzate destinate reutilizarii, precum si metoda utilizata.
Operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii sunt obligati sa mentioneze in documentele contabile si extracontabile privind incredintarea anvelopelor uzate daca incredintarea spre reutilizare, refolosire ca atare, resapare, reciclare si/sau valorificare termoenergetica a acestora se face in scopul indeplinirii obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate.
Acestia au urmatoarele obligatii:
a) sa stabileasca lunar cantitatile de anvelope introduse pe piata nationala in anul precedent;
b) sa stabileasca lunar cantitatile de anvelope preluate/colectate de pe piata nationala si incredintate catre persoanele juridice care le reutilizeaza, le refolosesc ca atare, le resapeaza, le recicleaza si/sau le valorifica termoenergetic, dupa caz;
c) sa declare lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile de anvelope introduse pe piata nationala si cantitatile de anvelope uzate gestionate;
d) sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata pentru neindeplinirea obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate introduse pe piata nationala.
Operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii, care au optat pentru realizarea obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate prin transferarea responsabilitatii catre un operator economic autorizat, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 170/2004, sunt obligati:
a) sa stabileasca lunar cantitatile de anvelope introduse pe piata nationala in anul precedent;
b) sa obtina lunar de la operatorul economic caruia i-au transferat responsabilitatea pentru realizarea obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate situatia cantitatilor de anvelope uzate reutilizate, refolosite ca atare, resapate, reciclate si/sau valorificate termoenergetic, in numele acestuia, precum si
metoda utilizata;
c) sa declare lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile de anvelope introduse pe piata nationala si cantitatile de anvelope uzate gestionate;
d) sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata pentru neindeplinirea obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate.
In cazul in care operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii au optat pentru realizarea obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate prin transferarea responsabilitatii, acestia sunt obligati sa raporteze operatorului economic autorizat pentru preluarea responsabilitatii numai cantitatile de anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii, introduse pe piata dupa data semnarii contractului.
La data semnarii contractului de transferare a responsabilitatii privind realizarea obligatiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate, operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii nu trebuie sa inregistreze obligatii restante la Fondul pentru mediu in ceea ce priveste taxa prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005.
Contributia pentru introducerea pe piata nationala a anvelopelor noi si/sau uzate destinate reutilizarii se determina ca fiind produsul dintre obligatiile anuale de gestionare a anvelopelor uzate, raportate la cantitatea totala de anvelope introdusa pe piata nationala in anul precedent, diminuata cu cantitatea de anvelope uzate reutilizate, refolosite ca atare, resapate, reciclate si/sau valorificate termoenergetic si contributia stabilita la art. 9 alin. (1) lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv 2 lei/kg.
Programul informatic de asistenta privind completarea formularului „Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu”, elaborat si pus la dispozitia contribuabililor in mod gratuit de Administratia Fondului pentru Mediu, are inclus modulul pentru calculul contributiei Programul informatic de asistenta are ca date de intrare cantitatile de anvelope introduse pe piata nationala in anul precedent si cantitatile gestionate in perioada de raportare (cantitatile reutilizate, refolosite ca atare, resapate, reciclate si/sau valorificate termoenergetic).
Gestionarii fondurilor de vanatoare au obligatia de a calcula si de a vira la Fondul pentru mediu o contributie de 3% din tariful de gestionare a fondurilor de vanatoare inscris in contractele de gestionare.
Contributia de 3% la Fondul pentru mediu se declara si se plateste anual de persoanele juridice care desfasoara respectivele activitati, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea pentru anul precedent.
Obligatia de a calcula si de a plati ecotaxa in valoare de 0,1 lei/bucata revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile, dupa cum urmeaza:
a) operatorii economici care produc ambalaje de desfacere, pentru pungile si sacosele fabricate in Romania;
b) operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, pentru pungile si sacosele achizitionate din afara spatiului national.
Sunt supuse taxarii pungile si sacosele pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile, respective minerale si combustibili fosili.
Nu sunt supuse taxarii pungile si sacosele pentru cumparaturi confectionate din materiale obtinute din resurse regenerabile, respectiv vegetale si animale.
Operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, care nu sunt supuse taxarii sunt obligati pentru fiecare lot:
a) sa detina buletine de analiza, rapoarte de incercare, certificate sau alte documente care atesta compozitia materiei prime/materialului din care sunt confectionate pungile/sacosele,
in original sau copie legalizata;
b) sa detina situatii lunare, pe tip de material, privind cantitatea si numarul de pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, introduse pe piata nationala
c) la efectuarea inspectiei fiscale, sa faca dovada tipului/compozitiei materialului utilizat la fabricarea pungilor si sacoselor introduse pe piata nationala.
Operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, care sunt supuse taxarii sunt obligati:
a) sa stabileasca lunar, pe tip de material, cantitatea si numarul de pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, introduse pe piata nationala;
b) sa declare si sa plateasca trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile si numarul de pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat.
Operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, care sunt supuse taxarii sunt obligati sa inscrie elementele de identificare si caracterizare prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa evidentieze distinct ecotaxa pe documentele de vanzare.
Obligatia de a plati la Fondul pentru mediu taxa de 2 lei/l aplicata uleiurilor ce fac obiectul Hotararii Guvernului nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala astfel de produse.
Taxa se plateste anual numai in cazul neindeplinirii obligatiilor anuale de gestionare a uleiurilor uzate prevazute in anexa nr. 4 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Taxa se plateste pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obligatiilor anuale de gestionare a uleiurilor uzate si cantitatea de uleiuri uzate efectiv gestionata de operatorii economici care introduc uleiuri pe piata nationala.
Operatorii economici prevazuti mai sus sunt obligati sa declare lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile de uleiuri introduse pe piata nationala si cantitatile de uleiuri uzate gestionate.
De asemenea, acestia sunt obligati sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata pentru neindeplinirea obligatiilor anuale de gestionare a uleiurilor uzate prevazute in anexa nr. 4 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Comentarii articol (8)