ACCES GRATUIT
CMR: Plafoanele obligatorii la prescriere introduse de CNAS incalca dreptul la tratament al pacientilor
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va introduce pentru medicii de familie un plafon obligatoriu la prescriere, informeaza un comunicat de presa al Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Medicii, insa, se opun acestei masuri considerand ca se incalca dreptul la tratament al pacientilor si exercitarea libera a profesiei.
Articolul continuă mai jos
“Nu putem fi de acord cu o astfel de masura intrucat incalca dreptul la tratament al pacientilor si dreptul la autonomie profesionala al medicilor. Nu exista nicio ratiune pentru a introduce astfel de bugete atat timp cat decontarea de catre CNAS se face la un pret pe care CNAS il stabileste. Argumentul ca romanii consuma mai multe medicamente in prezent este greu de sustinut atunci cand in acest domeniu Romania se afla pe ultimul loc din tarile Uniunii Europene”, a declarat prof. dr.
Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Colegiul Medicilor a transmis in mai multe randuri Casei Nationale de Asigurari de Sanatate documente in care a sustinut cu argumente legale ca nu a fost niciodata si nici nu va fi de acord cu prevederile Contractului-Cadru care introduceau plafoane “orientative” pentru prescriptia de medicamente in regim compensat si gratuit de catre medicii de familie si medicii din ambulatoriul de specialitate.
“Intentiile CNAS de a introduce plafoane de prescriere la medicii de familie sunt vechi de ani de zile. De fiecare data cu argumente legale am reusit sa evitam impunerea lor ca prevederi in Contractul Cadru. Din nou ne vedem in situatia de a relua argumentele pentru a evita impunerea acestei masuri”, adauga dr.
Constantin Carstea, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania.
In acelasi timp, CMR considera ca astfel de reglementari ilegale si imorale, limitand atat accesul pacientilor la tratament, cat si exercitarea libera a profesiei de medic prin atingerea deontologiei profesionale.
Conform CMR, alocarea fondului pentru prescrierea medicamentelor in sistem compensate si gratuit la medicul de familie ar incalca mai multe acte normative: Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate, Legea Exercitarii profesiei de medic, Organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania, Legea Malpraxisului, Codul de Deontologie Medicala si legera drepturilor pacientilor.
Astfel, potrivit documentului de presa remis, CMR respinge introducerea de plafoane sau bugete orientative sau obligatorii considerand ca:
- nu pot exista criterii obiective pentru sustinerea unor astfel de bugete
- nu exista acoperire legala in Legea 95/2006 pentru ca medicii sa gestioneze astfel de fonduri
- pacientii sunt egali in fata bolii si nu trebuie sa depinda de astfel de bugete
- medicii nu pot abdica de la datoria profesionala de a trata egal toti pacientii si nu in functie de epuizarea unor bugete.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)