ACCES GRATUIT
AmCham: Doar un numar redus de companii va putea apela la esalonarea datoriilor catre Fisc
Grupul de lucru pe fiscalitate al Camerei de Comert Americane (AmCham) considera ca actul normativ privind esalonarea la plata a datoriilor pe care contribuabilii le au catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu permite unui numar mare de companii sa recurga la acest mecanism, potrivit unui comunicat de presa, dat publicitatii miercuri. In acelasi timp, AmCham incurajeaza extinderea facilitatilor si pentru creantele administrate de bugetele locale sau de Administratia Fondului pentru Mediu.
Articolul continuă mai jos
“Initiativa Guvernului de a sprijini firmele aflate in dificultate dar cu perspective de dezvoltare economica este una laudabila, insa nivelul garantiilor suplimentare cerute, care poate atinge un procent de la 10% pana la 40% din sumele esalonate la plata, este unul destul de ridicat. Practic, daca ar avea aceste resurse, firmele nu ar mai opta pentru o esalonare a datoriilor, iar cele care au reala nevoie nu vor avea de unde sa prezinte astfel de garantii, deci nu vor putea beneficia de facilitate” a spus Ionut Simion, Vicepresedinte AmCham Romania.
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) saluta introducerea de catre Guvern a procedurii de esalonare la plata a datoriilor contribuabililor, insa incurajeaza, totodata, extinderea procedurii si la celelalte tipuri de creante fiscale, altele decat cele administrate de ANAF, cum ar fi creante administrate de bugetele locale, de Administratia Fondului pentru Mediu, etc..
“Necesitatea unei astfel de proceduri a fost resimtita de catre mediul de afaceri de multa vreme, in special in contextul existentei unor practici similare in multe alte tari europene”, se precizeaza in documentul de presa.
Astfel, AmCham Romania, prin grupul de lucru pe fiscalitate, atrage totusi atentia ca mecanismul si nivelul de garantare prevazute in Ordonanta de Urgenta 29/2011 limiteaza considerabil numarul companiilor care pot recurge la acest mecanism de esalonare, periclitand in mod serios scopul emiterii acestui act normativ, si anume sprijinirea mediului de afaceri si sustinerea firmelor aflate in dificultate datorita crizei economice.
OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 200 din 22 martie.
Actul normativ se aplica contribuabililor, persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare. Pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani.
Esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, inscrise in certificatul de atestare fiscala.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)