Ordinul ANAF nr. 1967/2011 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoare adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si pentru aprobarea modelului si continutului unui formular a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 271, din 18 aprilie 2011.
Prin dispozitiile art.153 din Codul fiscal sunt reglementate situatiile in care persoanele impozabile, care desfasoara activitati economice ce implica operatiuni din sfera taxei pe valoarea adaugata, solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Potrivit modificarilor aduse Normelor metodologice de aplicare a acestui articol, prin Hotararea Guvernului nr.150/2011, publicata in Monitorul Oficial nr.150 din 1 martie 2011, s-a prevazut, la pct.66 alin.(1) lit.d) si e), ca in cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 153 din Codul fiscal, inregistrarea se va considera valabila incepand cu:
- data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul prevazut la art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, respectiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA inainte de realizarea operatiunilor, daca declara fie ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire, fie ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
- prima zi a lunii urmatoare celei in care i s-a comunicat persoanei impozabile decizia de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul prevazut la art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, respectiv daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar persoana impozabila opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Din cuprinsul acestor prevederi, rezulta faptul ca pentru inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata este necesar ca organele fiscale competente sa emita o decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA. In acest sens, ANAF a publicat ordinul pentru aprobarea modelului de decizie.
Anterior acestor modificari, inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data comunicarii certificatului de inregistrare, in situatia prevazuta la art.153 alin.(1) lit.a), sau incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila opta pentru aplicarea regumului normal de taxa, in situatia prevazuta la art.153 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal, fara a fi necesara eliberarea unei decizii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.
Inregistrarea in scopuri TVA din oficiu, pentru contribuabilii reactivati sau care si-au reluat activitatea la Registrul Comertului
Prin modificarile legislative aduse pct. 66 din Normele metodologice de aplicarea a Titlului VI din Codul fiscal, prin Hotararea Guvernului nr. 150/2011, s-a prevazut ca persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, din cauza inscrierii in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 11 din Codul fiscal sau din cauza inactivitatii temporare, inscrise in registrul comertului, au obligatia sa solicite organelor fiscale competente inregistrarea in scopuri de TVA, daca a incetat situatia care a condus la scoaterea din evidenta.
In situatia in care aceste persoane nu solicita inregistrarea in scopuri de TVA, organele fiscale competente trebuie sa le inregistreze, din oficiu, in scopuri de TVA.
Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si modelul si continutul Deciziei privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA au fost aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1786/2010.
Astfel, noului act normativ, „inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA, a unei persoane impozabile se considera valabila incepand cu:
a) prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a comunicat persoanei impozabile Decizia privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA, pentru alte situatii decat cele de la lit. b) si c),
b) data reactivarii contribuabilului declarat inactiv prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
c) data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii, dupa caz.
Data inregistrarii in scopuri de TVA este data de intai a lunii urmatoare celei in care a fost depusa declaratia de mentiuni, data reactivarii contribuabilului declarat inactiv prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sau data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii, dupa caz.
Comentarii articol (11)