Inainte de obtine o autorizatie provizorie de circulatie, proprietarul autoturismului trebuie sa incheie o asigurare obligatorie de raspundere civila auto, la oricare dintre societatile de asigurari autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Potrivit Ordinului MAI nr. 1501/2006, care reglementeaza procedura de obtinere a autorizatiei provizorii de circulatie, documentul da dreptul titularului de a circula numai pe teritoriul Romaniei, pentru o perioada care nu poate depasi 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expira asigurarea RCA.
Aceasta perioada poate fi prelungita, totusi, pana la 90 de zile, dupa cum se specifica in actul normativ citat: “Vehiculului caruia i s-a acordat autorizatie de circulatie provizorie in conditiile prevazute la alin. (1) i se pot atribui succesiv, in aceleasi conditii, mai multe autorizatii provizorii care nu pot cumula mai mult de 90 de zile, cu conditia achitarii tuturor taxelor si tarifelor legale necesare inmatricularii, inainte de eliberarea urmatoarei autorizatii”.
Pentru obtinerea autorizatiei provizorii, trebuie sa va adresati serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din zona in care aveti domiciliul (in cazul persoanelor fizice), sediul (pentru persoanele juridice) sau resedinta (in cazul persoanelor fizice cu domiciliul in strainatate).
In total, pentru eliberarea documentului veti plati aproximativ 60 de lei, dintre care 40 de lei va vor costa placutele cu numar provizoriu, iar 13 lei, contravaloarea autorizatiei provizorii de circulatie. La acestea se adauga taxa de autorizare provizorie a circulatiei, in valoare de 8 lei.
Actele necesare:
- Cererea solicitantului de autorizare provizorie, completata olograf;
- Dovada asigurarii obligatorii de raspundere civila auto - original si copie;
- Dovada platii taxei de autorizare provizorie a circulatiei - 8 lei (se poate achita la CEC);
- Dovada platii contravalorii autorizatiei de circulatie provizorie -13 lei (se poate achita la CEC);
- Dovada platii contravalorii placutelor cu nr. provizoriu - 40 de lei (se achita la ghiseu Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor);
- Copii ale documentelor care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
- Actul de identitate al solicitantului - original si copie;
- Copia declaratiei vamale pentru vehiculele achizitionate din afara UE pentru care se solicita inmatricularea in Romania, cu exceptia primei autorizari;
- In cazul persoanelor juridice, vor fi depuse documentele care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie (de exemplu, certificat inregistrare la Registrul Comertului), precum si imputernicirea reprezentantului legal al acestora (delegatie).
Atentie! Actul de identitate vi se restituie pe loc, dupa confruntarea copiei cu acesta!
Ordinul MAI nr. 1501/2006 precizeaza ca termenul in care se solutioneaza cererile pentru eliberarea autorizatiilor de circulatie provizorie nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare.
___
Nota Avocatnet.ro: Puteti consulta in atasament cererea de autorizare provizorie utilizata de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Bucuresti.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (10)