avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Autorizatie provizorie de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Autorizatie provizorie de circulatie

Buna ziua, as dori sa intreb daca ma poate lamuri cineva: este legal ca la Serviciul Inmatriculari auto Botosani, la solicitarea autorizatiei provizorii de circulatie la al doilea set de numere rosii, sa ii fie cerut proprietarului de autovehicul "certificat fiscal" de la finantele locale?
Mentionez ca am intrebat la Serviciul Inmatriculari auto Iasi, si acolo nu se cere asa ceva, ba chiar mi s-a spus sa consult Ordinul 1501/2006 art. 15 si art. 16 al.1 in baza caruia se elibereaza autorizatia provizorie de circulatie.

CAPITOLUL III
Autorizarea provizorie pentru circulaţie a autovehiculelor
şi remorcilor
Art. 15. -
(1) Până la înmatriculare, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competente potrivit art. 1 alin. (2) autorizează provizoriu circulaţia autovehiculelor şi a remorcilor neînmatriculate, pentru o perioadă ce nu va putea depăşi 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
(2) Vehiculului căruia i s-a acordat autorizaţie de circulaţie provizorie în condiţiile prevăzute la alin. (1) i se pot atribui succesiv, în aceleaşi condiţii, mai multe autorizaţii provizorii care nu pot cumula mai mult de 90 de zile, cu condiţia achitării tuturor taxelor şi tarifelor legale necesare înmatriculării, înainte de eliberarea următoarei autorizaţii.
(3) Perioada de 90 de zile prevăzută la alin. (2) nu se aplică în cazul vehiculelor aflate în situaţia prevăzută la art. 7 alin. (4) şi (5).
(4) Autorizaţia de circulaţie provizorie dă dreptul titularului acesteia de a circula numai pe teritoriul României.
Art. 16. -
(1) Autorizaţia de circulaţie provizorie se eliberează în baza următoarelor documente:
a) cererea solicitantului;
b) dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, în termenul de valabilitate a acesteia;
c) dovada plăţii taxei de autorizare provizorie a circulaţiei;
d) copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie, sau, în cazul persoanei juridice, documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie;
f) dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu număr provizoriu şi a garanţiei de returnare a acestora;
g) dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie;
h) copia declaraţiei vamale pentru vehiculele de provenienţă străină pentru care se solicită înmatricularea în România, cu excepţia primei autorizări.
(2) Documentul original prevăzut la alin. (1) lit. e) se restituie pe loc, după confruntarea copiei cu acesta.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
laur007, utilizator
Cel mai recent răspuns: Luciana Guraliu-Macovei , Avocat 18:54, 12 August 2013
Pentru autorizatiile provizorii de circulatie nu se cere ,in mod normal certificat fiscal.Numai in cazul unei cereri de inmatriculare definitiva a autoturismului este necesar sa prezentati inclusiv acest certificat fiscal care atesta luarea in evidenta fiscala a bunului impozabil.V-au indrumat corect cei de ,la SRPCIV.Insa, exista judete (ex.Tulcea), in care Serviciul de inmatriculare solicita fisa de inmatriculare stampilata de organul fiscal pentru a se verifica daca proprietarul s-a conformat acelei dispozitii legale de inmatriculare a autoturismului in maxim 30 de zile de la achizitionare.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Luciana Guraliu-Macovei, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare provizorie 1burebista 1burebista Buna seara, Ieri am vrut sa-mi scot al doilea rand de numere rosii pentru un autoturism proaspat achizitionat. Primul rand de numere a fost scos de vechiul ... (vezi toată discuția)
Problema numere rosii djluci djluci tocmai mi-am luat un opel si am nr rosii de satu mare expirate la rar doar in 17 septembrie am programare pt inmatriculare cica nu se mai dau nr rosii inca o ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de circulatie provizorie auto costin_tat costin_tat BUNA ZIUA!Am cumparat o masina adusa din Germania si a fost scos un set de numere rosii din bucuresti.Eu locuiesc in Braila.de unde pot scoate alte numere ... (vezi toată discuția)