In cazul in care ca nu mai puteti achita ratele la leasingul auto sau daca va doriti o alta masina si nu mai aveti rabdare pana la expirarea actualului contract de finantare, aveti o solutie la indemana: transferul contractului de leasing catre o alta persoana fizica sau juridica. Procedura este relativ simpla si nu presupune costuri mari.
Cedarea si preluarea unui leasing se face printr-un contract de novatie, semnat de societatea de leasing (finantatorul si proprietarul autoturismului), cel care cedeaza leasingul (cedentul) si cel care il preia (cesionarul).
Avantajele si dezavantajele transferului de leasing
Potrivit lui
Kurt Leitner, Chief Executive Officer Porsche Finance Group Romania, cedarea unui contract de leasing poate fi avantajoasa pentru cedent pentru ca acesta
scapa de plata ratelor si a asigurarilor masinii, precum si de
cheltuielile pe care le presupune intretinerea autoturismului.
De asemenea, prin cedarea unui leasing, cedentul isi
diminueaza gradul de indatorare si, daca doreste, poate obtine o alta finantare.
De cealalta parte, pentru cel care preia un leasing, transferul poate fi avantajos in conditiile in care aceasta persoana nu dispune de
bani suficienti pentru a plati un avans la un contract nou de leasing. In plus, cel care preia un leasing isi achizitioneaza, astfel, un autoturism mai ieftin, pentru care va face plata
esalonat, nu pe loc.
In ceea ce priveste dezavantajele, acestea sunt legate, in cazul celui care preia un leasing, de starea autoturismului. In momentul achizitionarii unui autoturism second-hand, noul proprietar nu poate sti cu certitudine
istoricul de utilizare al masinii – accidentele in care autoturismul a fost implicat, numarul real de kilometri parcursi, modul in care a fost utilizat si intretinut.
Pentru cedent, dezavantajele transferului unui contract deriva, mai ales, din
posibilele pierderi financiare, rezultate din “diferenta intre valoarea tranzactionata cu cesionarul si pretul autovehiculului pe piata”, dupa cum a explicat, pentru AvocatNet.ro, Kurt Leitner.
Pasii care trebuie urmati
In primul rand, cel care vrea sa cedeze un leasing trebuie
sa gaseasca un cesionar, o persoana fizica sau juridica care doreste sa preia contractul.
Apoi, este necesar
acordul societatii de leasing, deoarece transferul contractului se poate face numai daca finantatorul accepta acest lucru.
Inainte de a-si da sau nu acceptul, firma de leasing face o
evaluare a noului client pentru a vedea daca acesta are posibilitatea financiara sa plateasca ratele.
“
Daca decizia finantatorului este de aprobare a cesiunii, se factureaza o taxa de novatie a contractului si se semneaza un contract de novatie (cesiune) tripartit”, a precizat specialistul Porsche, Kurt Leitner.
Leitner a mai punctat ca procedura de evaluare a bonitatii (capacitatii de plata) noului utilizator se face in functie de normele interne ale firmei de leasing si este
asemanatoare analizei efectuate de companie atunci cand se initiaza un nou contract de leasing.
In cazul in care rezultatul evaluarii este negativ, iar finantatorul nu isi da acordul pentru transferul contractului de leasing motivand ca noul client nu are venituri suficiente pentru contractarea unui leasing,
cesionarul poate sa prezinte un girant. Insa, din nou, este nevoie de acordul explicit al companiei de leasing.
Daca titularul contractului nu primeste unda verde de la finantator pentru a transfera leasingul, singura solutie care ii ramane este aceea de a isi gasi un
alt cesionar, cu o situatie financiara mai buna.
Costurile novatiei
Pentru transferul unui contract de leasing, este necesara
achitarea unui comision de analiza, stabilit de fiecare firma de leasing in parte. Comisionul de analiza, care poate fi intalnit si sub denumirea de
taxa de novatie, este solicitat de firmele de leasing pentru a evalua bonitatea noului utilizator.
„
Comisionul poate fi achitat fie de catre cesionar, fie de catre cedent, in functie de intelegerea dintre cele 2 parti”, a punctat Kurt Leitner.
De asemenea, expertul Porsche a subliniat ca, in momentul semnarii contractului de cesiune,
toate facturile emise in baza contractului de leasing ce urmeaza a fi cesionat trebuie sa fie
achitate la zi.
Cedez un leasing – cati bani mai pot obtine pe masina?
La transferul unui contract de leasing,
ratele deja achitate se pierd. Totusi, cedentul mai poate obtine, pentru autoturism, o suma de bani, mai mica sau mai mare, in functie de cum negociaza cu cesionarul.
Valoarea sumei de bani depinde in cea mai mare masura de
starea autovehiculului si de situatia pietei de second-hand la momentul transferului.
Asadar, pentru cel care preia un leasing este recomandata o
evaluare cat mai exacta a masinii, de preferat, in unitati de service autorizate ale marcii respective, dupa cum a precizat specialistul contactat de AvocatNet.ro.
De asemenea, potrivit lui Kurt Leitner, in stabilirea sumei de bani pe care cesionarul o plateste cedentului se mai tine cont si de “
valorile platite in baza contractului pana la momentul cesiunii si platibile de catre cesionar conform scadentarului de plati dupa momentul cesiunii”.
Pretul convenit de cedent si cesionar pentru transferul leasingului auto trebuie precizat in contractul de novatie, semnat de cele trei parti. Daca in contract nu este prevazut un pret al novatiei, ci doar preluarea contractului de leasing, atunci transferul contractului se va efectua fara plata vreunei sume de bani.
Ce se intampla cu politele de asigurare ale masinii la transferul leasingului
Kurt Leitner, Chief Executive Officer Porsche Finance Group Romania, a explicat, pentru AvocatNet.ro, ca
asigurarea CASCO pentru autovehicul ramane in vigoare si
se transfera, in baza contractului de cesiune, noului utilizator al autoturismului, iar cesionarul are obligatia de a achita in continuare ratele aferente acesteia.
In schimb,
asigurarea RCA se anuleaza si se va
emite o alta polita pe numele noului utilizator.
„Cedentul poate solicita, cu acordul scris al firmei de leasing, rambursarea de catre societatea de asigurari a sumei pro-rata pentru numarul de luni neutilizate din durata de asigurare cu conditia sa nu fi inregistrat daune despagubite pana la acea data”, a concluzionat expertul Porsche.
___
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (2)