Cred ca titlul potrivit ar fi fost "sa vorbim corect", dat fiind faptul ca subiectul pe care il vom dezbate astazi se refera la o greseala pe care o aud din ce in ce mai des in discursurile publice si pe la televizor. Ma tot minunez de fiecare data si incerc sa inteleg cum de s-a ajuns la o asemenea maltratare a limbii romane.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Recent, am participat la un eveniment pe teme fiscale. Unul din lectorii prezenti sustinea sus si tare ca el stie “din expertiza” ca lucrurile stau intr-un fel anume sau ca “expertiza” ne arata ca prevederea x din Codul Fiscal nu are aplicabilitate. A fost necesar sa repete cuvantul “expertiza” de vreo cateva ori si sa invoce laitmotivul “datorita crizei economice” pentru a-mi pierde orice interes fata de subiectul dezbatut.
De ce am ajuns sa confundam experienta cu expertiza ? Unde am pierdut firul?
Probabil suntem in fata unei erori de calc semantic. Sa ma explic. Calcul semantic este vazut de catre lingvisti ca un procedeu de imbogatire a vocabularului. Calcul de structura semantica (pe scurt calcul semantic) consta in atribuirea de sensuri noi unui cuvant deja existent in limba, sub influenta sensurilor unui cuvant strain.
De exemplu, cuvantul cerc a preluat sensuri figurate de la cercle din limba franceza, printre care „grup de oameni legati intre ei prin interese comune ori prin legaturi de rudenie sau de prietenie”(Wikipedia).
Probabil ca, avand in vedere ca in limba engleza “expertise” poate semnifica si experienta sau abilitati intr-un domeniu, am ajuns sa il adoptam ca atare in limbajul nostru curent. Total gresit, dat fiind faptul ca substantivului expertiza ii este atribuit un cu totul alt inteles in limba romana.
Experienta = totalitatea cunostintelor pe care oamenii le dobandesc in mod nemijlocit despre realitatea inconjuratoare in procesul practicii social-istorice, al interactiunii materiale dintre om si lumea exterioara; verificare a cunostintelor pe cale practica, prin cercetarea fenomenelor din realitatea inconjuratoare;
Expertiza = cercetare cu caracter tehnic facuta de un expert, la cererea unui organ de jurisdictie sau de urmarire penala ori a partilor, asupra unei situatii, probleme etc. a carei lamurire intereseaza solutionarea cauzei; raport intocmit de un expert asupra cercetarilor facute. ______
Toate articolele din Ghidul de supravietuire a limbii romane pot fi consultate aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (43)