Buna ziua tuturor,
Fiind prima postare a unui nou membru al comunitatii Avocatnet, ne permitem sa sugeram o cale de discutii in legatura cu pozitia si rolul Expertului judiciar in cadrul sistemului judecatoresc din Romania.
In acest sens, APEJ-CAB incearca sa elaboreze o schita a unei viitoare Carti Albe a Expertizei Judiciare (orice aport este bine-venit).
In speranta ca vom trezi interesul comunitatii, va prezentam .... inceputul:
Prefata (Prolog)
Intr-o epoca in care reperele traditionale dispar sau sunt puse in discutie, expertii judiciari, al caror rol in actul de justitie este definit prin texte aproape centenare, se intreaba asupra viitorului lor profesional in Romania fata de practicile, cateodata foarte diferite, ale expertilor din tarile Uniunii Europene.
Datorita faptului ca expertizele judiciare au deseori un rol foarte important in procesele judiciare, motivat in special de complexitatea crescanda a procedurilor, a modalitatilor de inscriere si de desemnare a expertilor judiciari precum si tot ce tine de competenta lor nu fac obiectul unei transparente suficiente, justitiabilii au indreptatite critici si suspiciuni.
In realitate, statutul expertului judiciar precum si conditiile in care el intervine in procesele judiciare sunt practic necunoscute justitiabililor.
Exista unele lucrari publicate despre expertiza judiciara; dar majoritatea dintre ele nu trateaza decat modalitatile de aplicare a codurilor de procedura civila, penala si administrativa in materia expertizei sau sunt manuale de buna practica destinate expertilor debutanti.
Nu avem cunostinta de nici o lucrare care sa abordeze pe fond subiectul, mai delicat si poate, mai teoretic, al locului (rolului) expertului judiciar precum si cel al modalitatilor prin care el poate fi chemat sa-si puna cunostintele profesionale la dispozitia justitiei.
Trebuie sa ia fiinta o asociatie profesionala a expertilor judiciari, care sa organizeze o analiza, atenta, profunda si obiectiva, a situatiei actuale din acest domeniului si care, in final, prin asamblarea cunostintelor si a experientelor profesionale a unui mare numar de practicieni, sa genereze motive si argumente pertinente pentru a corecta insuficientele si/sau imperfectiunile textelor legale in vigoare si pentru a ameliora conditiile de prestare a serviciului public catre Justitie si justiabili.
©APEJ-CAB 2011
P.S.
Intreg materialul poate fi consultat pe pagina web:
[ link extern ]