avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cine poate fi expert judiciar. Cartea Alba (3)
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cine poate fi expert judiciar. Cartea Alba (3)

CINE POATE FI EXPERT JUDICIAR
Aceste ultime remarci, ne duc la intrebarea evidenta: - cine poate fi expert judiciar ?
In fapt, orice persoana care practica o activitate regulata poate devenii expert profesionist in acea activitate. In acelasi timp, expert nu este sinonim cu expert judiciar, deoarece pentru a obtine aceasta din urma calitate, este necesar a ca persoana in cauza sa fi fost inscrisa in prealabil pe Tabelul agreat de Ministerul Justitiei si apoi desemnata de un judecator, subliniind ca aceasta nominalizare nu poate fi decat temporara, cu scopul fixat de a raspunde unor obiective determinate.
Un judecator poate desemna drept expert judiciar, exact in aceiasi maniera, fie un tehnician activand ca expert profesionist in viata cotidiana fie un tehnician care nu exercita cotidian/regulat activitatea de expertiza, tehnician ce poate fi chemat sa lucreze ca expert judiciar alaturi de judecator si, mai ales, alaturi de cei din prima categorie (de care noi vorbim in aceasta lucrare).
Astfel, observam ca un expert profesionist (poate fi un expert in evaluari imobiliare, in constructii, in arhitectura, in geodezie-topometrie, etc) i-si poate exercita activitatea sa, atat in „extrajudiciar” (in calitate de consultant pentru particulari - persoane fizice si/sau juridice - sau pentru societati de asigurari, unde poate fi fie expert al asiguratorului sau expert-consilier al asiguratului), cat si ca expert judiciar, deindata ce a fost desemnat astfel de catre judecator.
Vedem cum, acelasi tehnician, are mai multe valente profesionale in acelasi timp, fara a se naste vre-un conflict.
Expertul, in calitate de persoana care exercita continuu o activitate profesionala regulata, poate sa-i adaoge acesteia, temporar si intermitent, si practica expertizei judiciare.
Practica sa profesionala curenta, intr-o lume tehnica extinsa si acaparatoare prin cerintele ei actuale este, in acelasi timp, o conditionare si o limitare pentru exercitarea regulata a expertizei judiciare, care este, in sine, o specializare de sine statatoare care necesita multa implicare, ca timp alocat si efort intelectual.
Expertul trebuie sa fie performant si sa raspunda prompt la intrebarile puse de judecator, punand deoparte, pentru un anumit timp, activitatile lui profesionale cotidiene, caci „disponibilitatea”(sub sanctiunea amenzii judiciare !) este o conditie sine qua non a unei expertize bine facute.
Intelegem deci ca un expert poate fi repede excedat de sarcini si surmenat si ne punem indreptatit urmatoarea intrebare: „oare inscrierea in calitate de expert judiciar nu ar trebui sa fie exclusiva, in afara oricarei alte activitati ?”
Aceasta eventualitate este dificil de conceput.
In fapt, un expert execitand profesiunea doar ocazional, pentru justitie, si-ar pierde repede „know-how” care-i permite sa se intituleze expert.
Mai mult, ce se va intampla cu numerosii experti inscrisi in Tabel dar care nu sunt niciodata sau foarte rar, desemnati de catre judecator ?
Astfel ca, ratiunea de a fi a expertului judiciar este de a duce pe doua fronturi aceste activitati paralele, veghind la a-si face munca corect.
In acelasi timp, aceasta ultima recomandare nu este asa usor de indeplinit.
Efectiv, in calitate de expert judiciar, i se cere sa ramana informat si „la zi” cu tehnica, obligandu-l in acelasi timp sa acumulezecat mai rapid posibil principiile generale de drept, reguli procedurale complexe, toate necesare elaborarii unui raport valid si sustenabil in instanta.
Totusi, nu exista nici o oferta de formare generala si/sau universitara, pentru ca activitatea de expert judiciar nu este o profesiune in care te poti pregati si ramane, inainte de toate, o activitate tehnica.
Abia dupa inscrierea lor in Tabelul expertilor judiciari, acestia pot spera sa dobandeasca aceasta formare, fie prin exercitiul practic fie prin intermediul organismelor institutionale (Ministerul Justitiei, organisme asociative).
© 2011 APEJ-CAB
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
ASOCIATIA PROFESIONALA A EXPERTILOR JUDICIARI CAB, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 20:42, 15 Decembrie 2011
mie mi-a atras atentia din "discutia" dvs doar licenta = © 2011 APEJ-CAB -daca ar fi lipsit as fi putut jura ca e un text scris cu multi ani in urma... oricum inainte de Regulamentul comun justitie-cadastru...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine este expertul judiciar. cartea alba (2) ASOCIATIA PROFESIONALA A EXPERTILOR JUDICIARI CAB ASOCIATIA PROFESIONALA A EXPERTILOR JUDICIARI CAB [b]INTRODUCERE[/b] Analiza ce urmeaza va fi structurata in fiecare capitol, pe trei segmente, necesare si logice intr-o analiza: constatari asupra ... (vezi toată discuția)
Consideratii asupra expertului judiciar si asupra expertizei judiciare (1) ASOCIATIA PROFESIONALA A EXPERTILOR JUDICIARI CAB ASOCIATIA PROFESIONALA A EXPERTILOR JUDICIARI CAB Buna ziua tuturor, Fiind prima postare a unui nou membru al comunitatii Avocatnet, ne permitem sa sugeram o cale de discutii in legatura cu pozitia si rolul ... (vezi toată discuția)
„proiectul de og-mãsuri în domeniul evaluãrii bunurilor” http://discutii.mfinante. ro/static/10/mfp/transparenta/proiectog13082011.pdf legalmgm legalmgm Buna ziua tuturor colegilor, Pe scurt, iata pozitia Asociatiei Profesionale a Expertilor Judiciari (APEJ-CAB) asupra textului „Proiectului de OG ... (vezi toată discuția)