Ministerul Sanatatii a stabilit, printr-un Ordin recent publicat in Monitorul Oficial, competentele tinerilor medici care se vor putea angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat. Astfel, acestia vor putea realiza triajul pacientilor, vor intocmi si completa fisa de observatie la internare si vor putea insoti pacientul la investigatii. Totodata, actul normativ prevede ca salarizarea absolventilor sa fie la nivelul functiei de medic stagiar.
Conform Ordinului MS nr. 527/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind incadrarea si activitatea medicului cu competente limitate, publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 358, din 23 mai 2011, absolventii facultatilor de medicina,
incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.
Pana cum, medicul care finalizeaza cursurile universitare nu putea fi angajat in sistemul sanitar, decat cel mult de catre una dintre firmele care activeaza in industrie, in vederea promovarii produselor medicale.
Conform noului act normativ, medicii cu competente limitate vor putea fi
incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de munca pe o perioada determinata sau nedeterminata, dupa caz. Acestia, insa, nu vor avea dreptul de a intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate, nu vor putea fi incadrati in serviciile de ambulanta si nici nu au drept la parafa cu cod.
Potrivit MS, exista peste 350 absolventi de medicina care anul trecut nu au reusit sa promoveze concursul de Rezidentiat, iar in ultimii 5 ani au fost aproximativ 1000 de tineri absolventi in aceasta situatie.
Astfel, medicii cu competente limitate isi vor desfasura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fisei postului, nominalizat de managerul unitatii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicina de familie. Acestia vor putea indeplini anumite sarcini in acordarea asistentei medicale si continuarea dezvoltarii abilitatilor profesionale si cunostintelor dobandite pe parcursul facultatii.
De asemenea, actul normativ prevede ca un absolvent angajat intr-o unitate sanitara sa poata desfasura:
a) examinarea si triajul pacientilor (inregistrarea datelor personale si de contact ale pacientului, inregistrarea motivului prezentarii, inregistrarea datelor anamnestice, efectuarea examenului obiectiv pe aparate si sisteme);
b) intocmirea si completarea fisei de observatie la internare;
c) informarea pacientului cu privire la particularitatile bolii si terapia recomandata, respectand indicatiile medicului supraveghetor;
d) insotirea pacientului la investigatiile prescrise si informarea acestuia asupra procedurilor respective si necesitatea efectuarii acestora;
e) urmarirea evolutiei pacientilor aflati la tratament;
f) aducerea la cunostinta medicului supraveghetor a evolutiei curente a pacientilor aflati la tratament.
MS precizeaza ca
posturile destinate medicilor cu competente limitate vor fi prevazute separat in statul de functii al unitatii sanitare. Ocuparea acestora se va face prin concurs, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind incadrarea medicilor. Medicii cu competente limitate incadrati in unitatea sanitara sunt repartizati la locurile de munca de directorul medical al unitatii, in functie de necesar.
De asemenea se precizeaza ca salarizarea medicilor cu competente limitate se va face la nivelul functiei de medic stagiar, in conditiile legii. Fondurile necesare in acest sens se vor asigura de catre unitatea sanitara.
Comentarii articol (2)