Achizitiile raman una dintre prioritatile de pe agenda multor companii energetice europene, care analizeaza oportunitatile pentru a-si extinde prezenta international, se arata in documentul remis de PwC. Spre exemplu, IP si GDF Suez au anuntat ca fuziunea lor va duce la o rationalizare a activitatii portofoliilor lor, urmata de extinderea pe pietele importante de crestere.
„Suntem de parere ca aceasta tendinta de resuscitare a tranzactiilor va continua, insa acest lucru depinde in mare masura de revenirea
„Daca revirimentul cererii de energie va fi durabil, atunci ne asteptam sa apara oportunitati interesante de vanzare de active de care sa beneficieze anumite companii. Indeosebi in Europa, acest trend se va accelera pe masura ce companiile elibereaza capital pentru investitii si atrag totodata resurse din partea fondurilor suverane, a celor de infrastructura si a fondurilor de pensii”, a adaugat Lupea.
Potrivit Sefului Departamentului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati, PwC Romanian Romania, tranzactiile vor fi, cel mai probabil, in domeniul energiilor regenerabile, mai ales dupa clarificarea prevederilor legislative din domeniu in perioada urmatoare. De asemenea, este posibil ca marii jucatori europeni sa decida sa investeasca in capacitati de generare conventionale, avand in vedere ca necesarul suplimentar de energie electrica din urmatorii ani nu va putea fi acoperit doar din surse regenerabile.
In documentul PwC se apreciaza ca, pe plan global, politicile guvernamentale in domeniul energiilor „curate” vor juca un rol important in felul care se va configura activitatea de fuziuni si achizitii in acest an, prin cresterea influentei cadrului de reglementare asupra evaluarii activelor energetice. Cheltuielile masive de capital si prioritatile operationale cerute de conformarea cu politicile guvernamentale de mediu vor reduce apetitul pentru achizitii majore, dar vor stimula in acelasi timp restructurarile prin tranzactii de mai mici dimensiuni.
Alexandru Lupea subliniaza, in acelasi timp, si tendinta din sectorul energetic spre tranzactii la nivel global, cu achizitii trans-continentale, care s-ar putea accelera in 2011, in regiunea Asia Pacific, unde activitatea de tranzactionare a inceput sa se orienteze catre achizitii din afara regiunii. De asemenea, reactia de pana acum a autoritatilor americane fata de tranzactiile din SUA anuntate in 2010 sugereaza ca atitudinea acestora a devenit mai favorabila fluxurilor de investitii in zona sectorului reglementat de utilitati.
„Cu toate acestea, fluxul de tranzactii din Statele Unite va depinde de gradul in care institutiile de reglementare vor crea obstacole in calea finalizarii operatiunilor de fuziuni si achizitii. Noi consolidari, vanzarile de retele din Europa, precum si apetitul de tranzactii din Asia Pacific vor duce la niveluri crescute ale tranzactiilor in 2011, desi acest lucru nu va duce la frenezia de la mijlocul anilor 2000”, a concluzionat Lupea.
Raportul Power Deals include o analiza a tuturor tranzactiilor nationale si internationale din sectorul energiei electrice si al gazelor naturale. Este cea mai recenta editie din aceasta serie anuala. Includem in calculele noastre tranzactiile din zona de generare, transmisie si distributie de electricitate; transport de gaze naturale, distributie si depozitare, precum si vanzarea de electricitate.
Comentarii articol (0)