Bancile subevalueaza locuintele de frica unor noi ieftiniri, scrie Gandul.
Vrei sa-ti cumperi o locuinta, te duci la banca pentru un credit imobiliar si te trezesti ca evaluatorul, agreat de institutia de credit, stabileste un pret cu 15-16% mai mic decat cel cerut de proprietar. Asta inseamna mii sau chiar zeci de mii de euro mai putin decat ai nevoie pentru a perfecta tranzactia. Numai in cazul unui apartament de 50.000 de euro, o evaluare in minus poate sa micsoreze cu 8.000 de euro creditul de care are nevoie cumparatorul.
"Mi-am gasit un apartament cu doua camere, decomandat, in Capitala. M-am inteles cu proprietarul la 50.000 de euro. Primul evaluator trimis de banca a evaluat apartamentul la 42.000 de euro. Am solicitat o noua evaluare. Al doilea l-a evaluat la 42.000 de euro. Caut diferenta de bani, ca pentru avans mi-am facut deja un credit de nevoi personale", ne-a povestit Ioana Pascu.
Valea Jiului va fi scoasa la privatizare, anunta Adevarul.
Autoritatile au fost de acord sa scoata la vanzare pachetul majoritar din noul complex energetic care va fi format din CNH si din termocentralele Deva si Paroseni. FMI a cerut fie privatizarea, fie lichidarea companiei de huila, dupa ce a respins planul de eficientizare propus de autoritati.
Dupa ce s-au certat trei zile pe tema planurilor de relansare a companiilor de stat monitorizate, oficialii FMI si autoritatile romane au ajuns la un numitor comun in privinta viitorului Companiei Nationale a Huilei (CNH), societate de care depinde practic intreaga comunitate din Valea Jiului.
Aflati de la money.ro Cum si cu cat ar putea scadea pretul la carburanti in Romania.
Posibila inghetare a pretului la carburanti nu incalca regulile concurentei din Uniunea Europeana. Masura este, insa, imposibila din punctul de vedere al analistilor si operatorilor din domeniul energetic chestionati de MONEY.ro. Exista alte variante. Cu cat ar putea scadea pretul benzinei? Cu 72 de bani. In cat timp? In circa trei luni.
Exista o directiva, la nivel european, care permite „taxa la taxa”, adica aplicarea TVA la acciza, ne-a spus consultantul financiar Ionel Blanculescu. Aplicarea TVA pe acciza a fost preluata de Romania, astfel ca, la un pret al benzinei de 5,3 lei pe litru, acciza este de 1,5 lei, iar TVA-ul aplicat accizei este de 36 de bani. Deci vorbim despre o taxa pe valoare adaugata, nu pe un produs sau serviciu, adica pe un element de valoare adaugata, ci pe o alta taxa.
Efectul de domino al plecarii investitorilor, titreaza Capital.
Retragerile de capital strain din 2010, fara precedent in istoria recenta, corelate cu numarul nesemnificativ de noi companii intrate din ultimii trei ani, au facut victime serioase in randul firmelor de consultanta, a caror activitate depindea in mare parte de aceea a companiilor straine. Unele s-au remontat orientandu-se catre firmele autohtone, altele si-au redus tarifele la minimum. Nu putine alte firme, nevand de ales, au tras obloanele.
«Pentru noi, criza a insemnat plecarea investitorilor. Brusc, am pierdut clienti cu care colaboram de ani de zile, nu pentru ca nu mai aveau nevoie de serviciile noastre, ci pentru ca au decis sa paraseasca tara», spune resemnat directorul unei firme de consultanta fiscala din Bucuresti. Lucrurile ar fi fost mai usor de suportat daca plecarile ar fi fost compensate de noi intrari. Nu a fost insa cazul.
Turistii straini ne ocolesc, relateaza Jurnalul National.
Milioanele de euro cheltuite in ultimii doi ani de Elena Udrea, ministrul Turismului, pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica sunt in zadar. Dovada stau chiar cifrele facute publice ieri de Institutul National de Statistica (INS). Numarul turistilor straini care au ajuns in Romania in primul trimestru al anului a inregistrat o scadere fata de perioada similara a anului trecut.
Comentarii articol (2)