Pe 21 mai 2011, vor avea loc alegeri in cadrul baroului Bucuresti, noua candidati fiind inscrisi in competitia pentru functia de decan. AvocatNet.ro a lansat catre fiecare dintre acestia invitatia de a raspunde la un set de intrebari referitoare la viitoarele alegeri, la dificultatile cu care se confrunta, in clipa de fata, profesia de avocat, dar si la reformele care ar trebui aplicate in management-ul Baroului Bucuresti. Primul candidat care a dat curs acestei invitatii este Sorin Maduta.
AvocatNet.ro: Care sunt motivele ce v-au determinat sa candidati la functia de decan al Baroului Bucuresti?
Sorin Maduta (foto dreapta): Dorinta de a scoate aceasta profesie din anormalitatea in care se gaseste in prezent, de a readuce o oarecare liniste si siguranta colegilor, de a intra pe un drum ascendent in relatiile cu reprezentantii institutiilor publice cu care avocatii au un contact direct profesional, de a reda demnitatea de avocat celor ce exercita aceasta profesie , de a fi si de a veni in sprijinul colegilor, sprijin de care nu au avut parte in ultima perioada si de a crea o responsabilitate celor care exercita atributii de
conducere si control in cadrul Baroului, responsabilitate care sa se resimta in atitudinea si serviciile acestora reprezentanti vis a vis de avocatii care fac parte din acest barou.
Motive ar fi mult mai multe, insa spatiul destinat unui asemenea raspuns, cu caracter general este destul de restrans .
De ce atu-uri beneficiati, in comparatie cu ceilalti candidati la conducerea Baroului?
De toate cele indispensabile si necesare: atitudine, tinuta, respect maxim fata de colegi (si nu numai), corectitudine in raporturile cu acestia, sinceritate, disponibilitate indiferent de ora (la cerintele acestora), reusita profesionala de necontestat, trecut profesional nepatat, lipsa de interes fata de alte activitati auxiliare profesiei de avocat, colaborarea apropiata cu cel mai colegial Decan al Baroului de dupa 1990, Maestrul Niculae Cerveni, neimplicarea mea in coordonarea activitatii baroului de pana acum deoarece nu am facut si nu fac parte din nicio structura sau grup de interese, nedetinand pana acum nicio functie in barou, etc..
Care sunt cele mai dificile probleme cu care se confrunta, in prezent, profesia de avocat?
Lipsa de reprezentare la nivel de conducere a baroului, lipsa manifestata in atitudinea ostila uneori a reprezentantilor institutiilor cu care avocati au contact profesional , lipsa de atitudine si de pozitie oficiala a reprezentantilor baroului atunci cand un avocat sau mai multi se confrunta cu diverse probleme, lipsa unei pozitii oficiale din partea reprezentantilor baroului atunci cand avocatii intampina dificultati in exercitarea profesiei, lipsa unei reprezentari si a unei protectii colegiale din partea reprezentantilor baroului , protectie fara de care este foarte greu de exercitat avocatura in ziua de azi, si, in concluzie, lipsa unui sediu adevarat cu toate dotarile necesare si cu toata logistica aferenta, pentru evitarea aglomerarii in momentul in care un avocat solicita serviciile unui reprezentant oficial al baroului.
Ce opinie aveti referitor la propunerile de modificare a statutului profesiei de avocat?
Propunerile sunt electorale si pot suporta multe modificari. Personal nu am avut acces la informatie, decat la aceea pe care unii au dorit sa o furnizeze, aspect cu care de altfel se confrunta majoritatea avocatilor din acest barou. Propunerile de modificare vor ramane la nivel de propuneri si ma intreb de ce tocmai acum toata lumea doreste sa-i ajute pe avocati? Pentru ca sa obtina votul lor dupa care sa revina la vechile metehne si sa uite de cei care i-au votat.
In opinia dvs., un avocat trebuie sa raspunda penal in cazul in care clientul sau comite o ilegalitate punand in aplicare sfaturile avocatului? Argumentati.
Un avocat nu trebuie sa raspunda penal si nici nu trebuie amenintat cu o asemenea dispozitie legala. Aceasta ar impiedica exercitarea profesiei in mod liber si ar periclita foarte mult desfasurarea activitatii de avocat in bune conditii. Daca totusi avocatul comite infractiuni cu buna stiinta, este raspunderea sa si tragerea la raspundere penala, intr-un stat de drept , trebuie sa incumbe tuturor cetatenilor acestui stat. Insa, conform intrebarii, clientul nu este obligat sa urmeze sfaturile avocatului , acesta este "major si responsabil", iar in cazul in care constata ca aceste sfaturi nu sunt bune, nu ar trebui sa le urmeze. Insa, din practica ce o am, stiu ca nu intotdeauna clientii nostri sunt si prietenii nostri si este bine sa fim atenti la intinderea raporturilor pe care le avem cu acestia si la limitele acestor raporturi profesionale. Clientul are posibilitatea sa renunte la serviciile avocatului daca considera ca acestea nu sunt conforme cu asteptarile sale. Totusi, clientii incearca sa "oblige" uneori avocatii sa incerce diverse practici anormale si nu sunt deloc "acei nevinovati" care se doresc a fi.
Ce solutii vedeti in problema restantelor la plata onorariilor din oficiu?
Actualul Decan a castigat alegerile anterioare "aducand solutii" acestei probleme. Probabil are si acum "variante", eu personal fiind satul de povestile spuse de unii in scopul castigarii alegerilor, pentru ca ulterior sa uite de promisiunile facute, sa ridice din umeri si sa spuna ca nu depinde de dansii aceasta situatie.
Este necesara incheierea unui Protocol clar si prioritar cu Ministerul Justitiei, unde sa se prevada prioritar aceasta obligatie fata de Barou. In caz contrar lipsirea asistentei judiciare prin initierea unei greve de avertisment, instantele neputand sa functioneze fara acest serviciu. Ulterior s-ar bloca activitatea acestora. In Romania se pare ca alta solutie, acum, pentru a fi respectate anumite drepturi castigate, nu exista.
Ce reforme veti implementa in cadrul baroului daca veti fi ales?
Daca nu voi fi ales, atunci colegii mei si eu implicit, ne meritam soarta. Eu reprezint noua generatie, am 42 de ani in acest an, nu am fost implicat defel nici macar in calitate de consilier in cadrul baroului pana in prezent, asta neansemnand ca nu stiu ce am de facut. Stiu chiar foarte bine, fiind "crescut si educat in acest scop" de Maestrul Niculae Cerveni, a carui deviza era: "totul pentru colegi , totul pentru avocati". Nimeni nu este multumit la ora actuala de cum merg treburile la nivel de conducere a baroului, insa inconstienta unora conduce pe mai departe la varianta mentinerii in functii a acelora care ne-au adus pe marginea prapastiei . Mai rau de atat nu se poate! Reforme?! Totul trebuie eficientizat si schimbat. Sistemul actual nu este functional defel. Mai exista inca anumite persoane care traiesc bine din banii baroului si au o atitudine ostila fata de avocatii, care prin plata taxelor, le ofera aceste beneficii. Reforma trebuie sa inceapa de la cap si nu de la coada, cum se "practica de mult timp la nivel de barou". A sosit momentul ca cei ce sunt de timp indelungat la conducerea baroului sau cei care si-au demonstrat ineficienta in functiile detinute... sa plece si sa lase locul celor cu putere si energie, mult mai tineri decat ei, cu dorinta de munca in folosul colegilor si nu in folos personal.
Cum veti imbunatati management-ul baroului si relatia cu celelalte institutii (instantele, MJ, CSM, MP, etc.)?
In primul rand, nu voi fi vazut toata ziua pe holurile instantelor asa cum este vazut actualul decan. Managementul baroului nu poate fi eficient daca decanul nu isi petrece majoritatea timpului in cladirea baroului. La volumul de activitati ce trebuiesc desfasurate la nivel de barou, decanul trebuie sa fie zi si noapte la dispozitia avocatilor acestui barou si nu invers, cum din nefericire se intampla de ceva timp. Unii vor decanatul pentru clientela, altii pentru a servi interesele anumitor grupuri de influenta, iar altii pentru imaginea personala a lor. Din pacat, de la Maestrul Cerveni, in apropierea caruia m-am aflat cativa ani , nu am constatat ca acest barou sa fie manageriat calitativ si eficient , toti cei care au urmat au avut interese personale maxime , interesul avocatilor acestui barou ramanand pe un plan tertiar , nici macar secundar.
In urma cu ceva vreme, eram mandru de calitatea pe care o am, acum insa, vazand cine "ma reprezinta" am indoieli serioase si cred ca nu sunt singurul dintre avocati care am asemenea indoieli.
Un lucru este insa cert. Daca voi fi ales, se va vedea in sfarsit ca Baroul Bucuresti are un Decan care sa-l reprezinte in fata tuturor cu demnitate si onoare si care "sa stea cu spatele drept" in fata oricarui presedinte de instanta sau procuror general sau de ce nu chiar sef de stat daca va fi cazul. A sosit vremea ca avocatii acestui barou sa-si recastige prin reprezentantii lor demnitatea si onoarea ,sifonate datorita lipsei de reprezentare la nivel de institutie.
Voi imbunatati relatia cu UNBR si cu conducerea acestei institutii, relatie sifonata serios in prezent, chiar vizibil.
Modificarile privind legea avocaturii trebuie sa vina in sprijinul activitatii avocatului si in folosul acestuia. Vor fi analizate corespunzator, modificate din nou daca va fi cazul si promovate ulterior, pentru ca toti avocatii sa se simta in siguranta prin protectia legii lor si nu sa aiba retineri vis a vis de anumite dispozitii care ar trebui sa le fie favorabile si nu le sunt.
In situatia in care nu voi reusi ce-mi propun, nu astept sa se vorbeasca urat de mine, voi convoca o Adunare Generala unde voi prezenta un Raport de activitate si ulterior ii voi informa pe colegi de ce nu am putut sa-mi realizez programul, dupa care imi voi prezenta demisia .
Sunt un avocat realizat, relativ tanar si in putere maxima - am 42 de ani in acest an si nu am nevoie de o calitate anume "pentru ca sa le asigur un trai bun nepotilor in viitor". Vin in aceasta calitate pentru a sprijini si a ajuta corpul avocatilor Baroului Bucuresti si nu pentru a sta toata ziua la instante in vederea obtinerii unor castiguri cat mai frumoase. Si astept sa vad ce se doreste la aceste alegeri: schimbarea totala a mentalitatii, un suflu nou si plin de energie, disponibilitate la problemele colegilor, imbunatatirea relatiilor internationale dintre barouri, construirea unei imagini reale bune, etc. sau continuarea unor situatii nepacute si uneori penibile, sub rezerva unor promisiuni sau angajamente nesustinute care se fac in interiorul acestor campanii o data la 4 ani.
_ Nota:
Te invitam sa spui ce asteptari ai de la viitoarea conducere a Baroului Bucuresti pe Forumul AvocatNet.ro.
Toate interviurile acordate de candidatii la functia de decan al Baroului Bucuresti pot fi citite aici.
Comentarii articol (2)