Toate persoanele care candideaza la alegerile locale, generale sau prezidentiale ar putea fi obligate sa prezinte o adeverinta medicala prin care sa demonstreze ca nu sufera de afectiuni cronice psihice, conform unei propuneri legislative adoptate tacit de Senat. Camera Deputatilor este, insa, forul decizional.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Propunerea legislativa privind examinarea psihologica si psihiatrica a celor ce candideaza pentru obtinerea de functii de demnitate publica, in administratia locala sau care ocupa functii de inalt functionar public sau indeplinesc calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru in cadrul ministerelor a fost adoptata in data de 5 mai 2011, prin indeplinirea termenului de adoptare tacita.
Actul normativ introduce obligativitatea prezentarii unei adeverinte medicale de la medicul de familie din care sa reiasa ca acesta nu este in evidenta cu afectiuni cronice psihice, adeverinta fiind vizata de un psiholog si de un medic psihiatru, de catre persoanele care candideaza la alegerile locale, generale sau prezidentiale pentru ocuparea unor functii alese.
De asemenea, potrivit proiectului de lege, demnitarii vor avea obligatia efectuarii unui control psihologic si psihiatric anual, legea adoptata de Senat precizand, totdata, ca “examinarile nu se fac consecutiv de catre aceiasi medici”.
In acelasi timp, se precizeaza ca nerespectarea acestor prevederi va avea drept consecinta pierderea functiei.
Testarea psihologica ar trebui sa fie eliminatorie pentru mai multe categorii de salariati, dupa cum se precizeaza in expunerea de motive a propunerii legislative.
“Este absolut necesar ca cei care urmeaza sa ia decizii in urma ocuparii unor functii alese sau numite, de demnitate publica, sa se supuna unor examene psihologice si psihiatrice”, se mai arata in document.
Proiectul de lege poate fi consultat in fisierul atasat.
_ Dezbatere AvocatNet.ro:
Este necesara testarea psihologica si psihiatrica a persoanelor cand indeplinesc functii publice?
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (7)