Propunerea legislativă privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, document ce a trecut recent de Senat fără vot, deoarece s-a depășit termenul în care senatorii l-ar fi putut vota, mărește numărul documentelor ce trebuie depuse la înregistrarea unei candidaturi. Pentru a se putea aplica, proiectul are nevoie de votul favorabil al deputaților și de publicarea în Monitorul Oficial.
Astfel, potrivit proiectului, atunci când vor depune documentele necesare înscrierii într-o cursă electorală, candidații vor declara pe propria răspundere „că nu vor încheia contracte cu Statul Român pe perioada exercitării mandatului„.
Asta înseamnă că, pe toată perioada în care își vor exercita mandatul, aleșii nu vor putea încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice, fie cea locală, fie cea centrală, cu instituțiile ori regiile autonome de stat sau cu societățile comerciale înființate de autoritățile statului.
Dacă proiectul legislativ ce o conține va ajunge să se aplice, măsura se va aplica candidaților la toate tipurile de alegeri organizate în România. Mai exact, vorbim aici despre alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale.
Așadar, după ce măsura va intra în vigoare, toți candidații la postul de primar, președinte al țării, deputat, senator sau europarlamentar vor trebui să depună, la înregistrarea candidaturii, declarația pe proprie răspundere privind contractele cu statul.
Așa cum stabilește legislația electorală, atunci când vor să-și depună candidatura, cei interesați trebuie să depună, indiferent de tipul alegerilor, mai multe documente, inclusiv o declarație de avere și una de interese.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)