Salariile din invatamant au scazut cu 28,49%, in luna martie 2011 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate de Institututul National de Statistica (INS). Astfel, conform Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), dascalii sunt cei mai saraci angajati din Romania, venitul unui cadru didactic cu grad I si 25 de ani vechime fiind de aproximativ 1.100 de lei.
In acelasi timp, potrivit FSLI, un profesor debutant are un salariu net de 660 lei, un profesor cu grad didactic II si o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei.
“Aplicarea Legii de salarizare in 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar loveste pana si in mamele din invatamant”, subliniaza reprezentantii FSLI.
Astfel, cadrului didactic cu o vechime de 9 ani, care intra in concediu pentru cresterea copilului, nu i se mai considera vechime efectiva in invatamant, asa cum prevedea vechea legislatie, perioada din timpul concediului de maternitate. Conform FSLI, aceasta nu va mai poate beneficia de sporul de stabilitate,
de 15%, pe care ar fi trebuit sa il primeasca la o vechime efectiva de 10 ani. “ana acum si concediul de maternitate era considerat vechime efectiva in invatamant, find astfel permisa acordarea acestui spor”, considera reprezentantii FSLI.
“Guvernul Romaniei a reusit, prin toate masurile aplicate in ultimii ani, sa transforme angajatii din invatamant in cersetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic sa fie cel mai prost platit angajat din tara, in conditiile in care responsabilitatile pe care le are sunt extreme de mari. Va intrebam, domnilor guvernanti, cum poate un profesor sa mai impuna respect in fata elevilor si a societatii, daca nu are cu ce se hrani, nu are bani de carti sau de haine si nu isi poate achita cheltuielile lunare de intretinere? Nivelul salariilor arata, inca o data, dispretul guvernantilor fata de salariatii din sistemul de invatamant”, a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
Legea nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 323, din 10 mai 2011.
„Legea contine, pentru fiecare functie didactica, nivelul salariului de incadrare si metodologia de calcul a drepturilor salariale, in functie de diferitele sporuri care sunt prevazute de lege. Acesta este, pe scurt, continutul legii”, a explicat ministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu. Totodata, acesta a precizat ca, pentru 95% din cadrele didactice, aplicarea acestei legi nu va conduce la o diminuare salariala si vor fi platite salariile la nivelul lunilor anterioare.
Comentarii articol (0)