La jumatatea programului de absorbtie a fondurilor europene, Romania a atras mai putin de jumatate din banii de la UE care i-au fost alocati, potrivit unui raport al KPMG. In total, tara noastra a obtinut finantari de aproximativ 10 miliarde de euro, cele mai multe fonduri vizand proiecte de dezvoltarea resurselor umane si dezvoltarea infrastructurii rurale sau urbane.
“Analiza KPMG arata ca Romania are inca o
rata scazuta de absorbtie a fondurilor in domeniul transporturilor, energiei ºi asistentei tehnice. Pana in decembrie 2010, in cadrul Planului National de Dezvoltare fusesera contractate granturi in valoare de 10,4 miliarde de Euro. Prin urmare, intr-o perioada de patru ani a fost contractat ceva
mai putin de jumatate din buget”, a declarat
Daniela Nemoianu, Partener Executiv la KPMG in Romania.
Totusi, specialistul KPMG este optimist si precizeaza ca, desi procentajul de contractare este sub nivelul celorlalte tari din Europa Centrala si de Est, totusi, comparativ cu perioada scursa, „
nu este atat de departe de ce trebuie atins”. Tara noastra mai are timp pana in 2013 sa obtina finantari europene, atunci cand se incheie programul de absorbtie a fondurilor europene pentru tarile din Europa Centrala si de Est.
Nemoianu a mai precizat ca, din cele 10,4 miliarde contractate, granturile rambursate beneficiarilor s-au ridicat la doar 1,5 miliarde de euro, reprezentand mai putin de 10% din bugetul disponibil in perioada de sapte ani.
Pana la finalul anului 2010, Romania a reusit sa contracteze
cele mai multe fonduri europene in domeniul dezvoltarii resurselor umane si in cel al dezvoltarii infrastructurii in zonele urbane si rurale, potrivit lui
Florin Banateanu, Director pentru Consultanta in Fonduri Europene si Sectorul Public din cadrul KPMG Romania.
„Ambele masuri de interventie au atins un
procentaj de contractare de peste 79%, ceea ce este
remarcabil la nivelul Europei Centrale si de Est. Dintre celelalte masuri de interventie, un domeniu care a inregistrat rezultate bune a fost cercetarea & dezvoltarea si inovarea. Din punct de vedere al sumelor rambursate, procentajul de plati este foarte redus, fiind cuprins intre 1% si 18%. Cu toate acestea, pentru masurile de interventie din domeniul energetic cu performante mai slabe, aproape un sfert din granturile contractate au fost platite beneficiarilor”, a mai precizat el.
110 milioane de euro – atat au reusit sa obtina, la un loc, cele 10 tari din program
Datele KPMG arata ca cele zece tari din Europa Centrala si de Est incluse in program au contractat granturi in valoare de 110,2 milioane euro de la debutul programului, in 2007, si pana la jumatatea perioadei de implementare, in 2010.
"Pana la sfarsitul anului 2010, o suma de 36,3 miliarde de Euro (respectiv 17%) din bugetul disponibil si o treime din granturile contractate fusesera rambursate beneficiarilor. Tot pana la sfarsitul anului 2010, majoritatea masurilor de interventie se situau in jurul unui procentaj de contractare cuprins intre 33% si 82%", explica autorii raportului.
Majoritatea granturilor, in valoare de 81,96 miliarde Euro, respectiv 74% din totalul granturilor contractate, au fost in domeniul transporturilor, dezvoltarii resurselor umane, dezvoltarii economice si al proiectelor de mediu.
Comentarii articol (0)