Transferul de active se poate realiza prin :
-vanzare
-divizare
- fuziune
- aport in natura la capitalul unei societati
Nu reprezinta livrare de bunuri si nu se colecteaza TVA daca primitorul activelor este persoana impozabila(indiferent daca este inregistrat ca platitor de TVA) si daca activele sunt destinate utilizarii in activitatea economica.
Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca:
- intentioneaza sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata
- nu lichideaza imediat activitatea respectiva sau, dupa caz, nu vinde eventualele stocuri.
Art. 128 alin. (7) Cod fiscal _i pct. 6 alin. (9) Norme Metodologice:
Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila.
Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege.
Important: Primitorul activelor preia toate drepturile si obligatiile cedentului activelor:
1. Daca este inregistrat ca platitor de TVA preia dreptul de deducere al TVA aferenta achizitiei activelor.
2. Daca nu este inregistrat ca platitor de TVA si nici nu se inregistreaza ca urmare a transferului, se pierde dreptul de deducere al TVA aferenta achizitiei activelor având astfel obligatia sa ajusteze TVA aferenta achizitiei activelor si declare si sa plateasca suma rezultata din ajustare pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul de active.
Suma rezultata din ajustare se declara in formularul 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea TVA, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de TVA" si se plateste in lei, in numerar, prin decontare bancara sau prin mandat postal, in contul 20.10.01.01.05 "TVA de plata de bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor" deschis la unitatea trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent, prin numerar, decontare bancara sau mandat postal.
Atentie! Persoanele impozabile beneficiare ale transferului de active, neinregistrate in scopuri de TVA, pot fi: persoane juridice, asociatii sau alte entitati fara personalitate juridica, contribuabili persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, persoane fizice.
Daca transferul se considera in mod eronat drept un transfer de afacere fara TVA, exista riscul ca autoritatile fiscale sa considere ca cedentul ar fi trebuit sa aplice TVA la valoarea tranzactiei si prin urmare acesta va avea obligatia sa plateasca TVA aferenta catre stat.
Pe de alta parte, daca tranzactia se considera in mod eronat drept o vanzare normala de bunuri pentru care se aplica TVA, primitorul activelor poate intampina dificultati in ceea ce priveste recuperarea TVA deductibila platita cedentului de la bugetul statului.
Comentarii articol (3)