avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Fuziunea intre S.C. platitoare de TVA si S.C. ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Fuziunea intre S.C. platitoare de TVA si S.C. neplatitoare de TVA

Buna ziua,
As dori sa intreb daca se poate realiza fuziunea prin absorbtie intre o societate neplatitoare de TVA si o societate platitoare de TVA.
Societatea absorbita va fi cea platitoare.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 19:55, 17 Martie 2010
Cine se ocupa de dosarul de fuziune, ar trebui sa stie acest lucru, banuiesc ca ati angajat un avocat specializat ca sa va faca fuziunea...

Andreea Voicila
Doream sa stiu mai intai daca se poate si in cazul in care se poate sa angajam pe cineva.
Este posibil numai ca atentie la unele aspecte fiscale :
Art 128 Cod fiscal :
(7)Transferul tuturor activelor sau al unei părţi a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, după caz, şi de pasive, indiferent dacă este realizat ca urmare a vânzării sau ca urmare a unor operaţiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport în natură la capitalul unei societăţi, nu constituie livrare de bunuri dacă primitorul activelor este o persoană impozabilă. Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului în ceea ce priveşte ajustarea dreptului de deducere prevăzută de lege.

Societatea absorbanta fiind cea neplatitoare de TVA tb sa ajustati bunurile mobile si imobile ale societatii absorbite , calculati costul corect al TVA-ului pe care ar tb sa-l achitati statului. Sunt f multe aspecte ce tb luate in calcul .
in completare:

Norme metodologice
(8) Transferul de active prevăzut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal este un transfer universal de bunuri şi/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabilă cedentă, indiferent dacă este un transfer total sau parţial de active. Se consideră transfer parţial de active în sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal transferul tuturor activelor sau al unei părţi din activele investite într-o anumită ramură a activităţii economice, dacă acestea constituie din punct de vedere tehnic o structură independentă, capabilă să efectueze activităţi economice separate, indiferent dacă este realizat ca urmare a vânzării sau ca urmare a unor operaţiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport în natură la capitalul unei societăţi. De asemenea, se consideră că transferul parţial are loc şi în cazul în care bunurile imobile în care sunt situate activele transferate de cedent nu sunt înstrăinate, ci realocate altor ramuri ale activităţii aflate în uzul cedentului. Simplul transfer al unor active nu garantează posibilitatea continuării unei activităţi economice în orice situaţie. Pentru ca o operaţiune să poată fi considerată transfer de active, în sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, primitorul activelor trebuie să intenţioneze să desfăşoare activitatea economică sau partea din activitatea economică care i-a fost transferată, şi nu să lichideze imediat activitatea respectivă şi, după caz, să vândă eventualele stocuri. Pentru calificarea unei activităţi ca transfer de active, nu este relevant dacă primitorul activelor este autorizat pentru desfăşurarea activităţii care i-a fost transferată sau dacă are în obiectul de activitate respectiva activitate. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cazul C-497/01 - Zita Modes.

(9) Persoana impozabilă care este beneficiarul transferului prevăzut la alin. (8) este considerată ca fiind succesorul cedentului, indiferent dacă este înregistrat în scopuri de taxă sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile şi obligaţiile cedentului, inclusiv cele privind livrările către sine prevăzute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustările deducerii prevăzute la art. 148 şi 149 din Codul fiscal. Dacă beneficiarul transferului este o persoană impozabilă care nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal şi nu se va înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui să plătească la bugetul de stat suma rezultată ca urmare a ajustărilor conform art. 128 alin. (4), art. 148 , 149 sau 161, după caz. Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se va stabili procedura de declarare şi plată a sumelor rezultate din ajustarea taxei. Momentul de referinţă pentru determinarea datei de la care începe ajustarea taxei, în cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obţinerii bunului de către cedent, conform art. 149 sau 161, după caz. Cedentul va trebui să transmită cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, dacă acestea sunt obţinute după data aderării.

cel mai important mi se pare urmatorul pasaj:
"Momentul de referinţă pentru determinarea datei de la care începe ajustarea taxei, în cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obţinerii bunului de către cedent, conform art. 149 sau 161, după caz. Cedentul va trebui să transmită cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, dacă acestea sunt obţinute după data aderării"

asadar se ia in calcul perioada de ajustare ramasa, in functie de natura bunului de capital si data achizitiei sale de catre cedent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent -platitor tva vornicuelena vornicuelena O societate platitoare de tva fuzioneaza cu o societate nou infiintata neplatitoare de tva. Societatea rezultata este platitoare de tva? (vezi toată discuția)
Tva de ajustat la divizare beinaz a beinaz a Societatea A transfera catre societatea B active prin divizare , care urmeaza sa desfasoare activitatea economica care i-a fost transferata. Societatea ... (vezi toată discuția)
Declaratia 307 iudith2000 iudith2000 Buna ziua!Nu sunt in clar cu declaratia 307.O societate neinregistata in scopuri de tva care are in derulare un contract de leasing financiar pt.un ... (vezi toată discuția)