societatea rezultata nu va fi platitoare de tva intrucat operatiunea nu constituie livrare de bunuri, cf art. 128, alin 7 cod fiscal si nu se ia in calcul la stabilirea plafonului de scutire prevazut de art. 152 cod fiscal.
atentie insa la ajustarile de tva ce trebuiesc efectuate in acest caz!!!
norme de aplicare ale art. 128 cod fiscal
Dacă beneficiarul transferului este o persoană impozabilă care nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal și nu se va înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui să plătească la bugetul de stat suma rezultată ca urmare a ajustărilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, după caz, și să depună în acest sens declarația prevăzută la art. 156^3 alin. (8) din Codul fiscal.
Momentul de referință pentru determinarea datei de la care începe ajustarea taxei, în cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obținerii bunului de către cedent, conform art. 148 sau 161 din Codul fiscal, după caz.
Cedentul va trebui să transmită cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, dacă acestea sunt obținute după data aderării.
Ajustare tva
vasile58
As dori sa va supun atentiei urmatorul caz: in anul 2008 in cadrul unei societati X are loc o divizare.
Activele si pasivele se impart egal intre cei doi ... (vezi toată discuția)