ACCES GRATUIT
CE a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza unui acord cu Rusia privind serviciile aeriene
Comisia Europeana a lansat joi procedura de constatare a incalcarii dreptului comunitar impotriva Romaniei (procedura de infringement) pentru ca statul roman a incheiat un acord cu Rusia privind serviciile aeriene, care ar putea denatura concurenta de pe piata comuna europeana, se arata intr-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.
Articolul continuă mai jos
Comisia a trimis Romaniei o
cerere oficiala de informatii cunoscuta sub denumirea de „scrisoare de notificare oficiala”, in care si-a arat ingrijorarea ca
acest acord ar putea compromite tratamentul egal al companiilor aeriene din UE si
ar putea denatura concurenta dintre acestea.
Romania are la dispozitie doua luni pentru a raspunde scrisorii de notificare.
“In absenta unei reactii satisfacatoare, Comisia va transmite un
aviz motivat prin care
va solicita Romaniei sa isi modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia”, se explica in comunicat.
Acordurile bilaterale privind serviciile aeriene incheiate intre un stat membru al UE si o tara terta trebuie sa contina o „
clauza de desemnare a UE” prin care se recunoaste ca termenii respectivelor acorduri
se aplica in egala masura tuturor companiilor aeriene din UE, nu doar celor ale statului membru in cauza.
Potrivit CE, aceasta obligatie reprezinta un
element esential al pietei comune europene a serviciilor aeriene, creata la inceputul anilor '90, care le garanteaza tuturor companiilor aeriene dreptul de a opera in aceleasi conditii oriunde in UE.
Cerinta privind introducerea „clauzei de desemnare a UE” a fost confirmata in 2002 de hotararile Curtii de Justitie privind „cerul deschis. Curtea a decis ca prevederile din acordurile privind serviciile aeriene care confera avantaje numai companiilor aeriene ale statului membru in cauza contravin normelor UE privind libertatea de stabilire, prevazute la articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
“De atunci, majoritatea acordurilor cu tari terte au fost adaptate conform hotararilor Curtii. Rusia este una dintre putinele tari din lume care nu recunoaste faptul ca toti transportatorii aerieni din UE trebuie tratati in mod egal si ca orice acord bilateral trebuie sa includa <<clauza de desemnare a UE>> si sa se aplice tuturor. Acest fapt genereaza probleme grave de ordin practic, putand compromite exercitarea drepturilor de trafic, de exemplu, in cazul companiilor aeriene preluate de un transportator aerian din alt stat membru al UE”, mai precizeaza documentul.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)