avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

un cetatean german ( nu are cetatenie romana) a facut un testament ( avand o propietate in romania) la un notar din romania in favoarea unui cetatean roman, in cazul decesului testamentarului cum se procedeaza in vederea succesiunii si intrarea in posesia imobilului?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:28, 10 Octombrie 2017
Conf.art.2.633NCC"Mostenirea este supusa legii statului pe teritoriul caruia defunctul a avut,la data mortii ,resedinta obisnuita."Ca atare,succesiunea se va dezbate in Germania si potivit legii germane in materia succesiunilor.
multumesc

Pentru identificarea sediului materiei privind procedura succesorală cu elemente de extraneitate va trebui să avem în vedere atât norma juridică națională, cât și dreptul Uniunii Europene, convenții și tratate bilaterale internaționale.

În privința legislației naționale identificăm sediul materiei în capitolul IV „Moștenirea”, titlul II „Conflictele de legi”, cartea a VII-a „Dispoziții de drept internațional privat” (art. 2633-2636 C. civ.).

La aceste texte de lege adăugăm Codul de procedură civilă, cartea a VII-a „Procesul Internațional civil” (art. 1064-1109).

În dreptul Uniunii Europene principalul instrument normativ este Regulamentul (UE) nr. 650/2012, instrumentul European în raport cu care vom analiza unele elemente privind competența și legea aplicabilă în materia succesiunilor internațional.




2. Raportul dintre norma internă și cea internațională în materia succesiunilor internaționale

Reglementarea art. 148 alin. (2) din Constituția României, republicată, și art. 5 și art. 2557 alin. (3) C. civ.[15] stabilesc că dreptul Uniunii Europene are aplicabilitate prioritară față de dreptul național.

„În materiile reglementate de dreptul Uniunii Europene, reglementarea națională nu se aplică raportului juridic cu elemente de extraneitate, și, această regulă este valabilă și atunci când punctul de legătură este plasat într-un stat membru și atunci este plasat într-un stat terț”[16].

O precizare specială trebuie făcută cu privire la raportul dintre Regulamentul (UE) nr. 650/2012 și convențiile internaționale, tratatele și acordurile încheiate și care au relevanță în materia succesiunilor.

În cazul procedurii succesorale notariale, chiar dacă sunt elemente de extraneitate, în situația în care nu se solicită eliberarea unui certificat european de moștenitor, notarul va emite certificatul național de moștenitor în conformitate cu legislația națională în vigoare, competența fiind determinată de art. 102 din Legea nr. 36/1995. În situația în care se solicită eliberarea unui certificat european de moștenitor, se vor aplica regulile de competență prevăzute de art. 64, art. 4, art. 7, art. 10 și art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 650/2012 respectiv.

Dacă defunctul este cetățean român și a ales ca lege aplicabilă propriei succesiuni și moștenitorii săi sunt de acord, conform art. 64, art. 7 lit. (b) și (c) și art. 5 din Regulament procedura va fi aplicată de către notarul public din România.

În cazul în care autorul succesiunii nu are ultima reședință nici pe teritoriul României, nici într-un alt stat comunitar, dar are bunuri pe teritoriul României, competența conform art. 64, art. 10 din Regulament, aparține notarului public din România cu condiția ca defunctul să fi avut cetățenia română la data deschiderii succesiunii sau a fost cetățean al unui alt stat, dar avea reședința obișnuită în România.

În situația în care autorul succesiunii la data deschiderii succesiunii nu aveau reședința obișnuită în niciun stat membru, nu au avut reședința în România, dar au bunurile situate pe teritoriul României, competența aparține notarului român conform art. 64 și art. 10 alin. (2) din Regulamentul (EU) nr. 650/2012.

Precizăm că situațiile expuse mai sus sunt cele mai uzuale, existând totuși posibilitatea unor situații speciale determinate de reglementările prevăzute în acorduri și tratate bilaterale care sunt opozabile țărilor semnatare.

Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se dezbate succesiunea pentru proprietățile din străinătate ale cetățenilor români domiciliați în românia? MelisaMelisa MelisaMelisa Buna ziua, As dori sa stiu UNDE se face succesiune pentru proprietatile din strainatate in cazul in care ultimul domiciliu si rezidenta fiscala a persoanei ... (vezi toată discuția)
Mostenire Haan D. Aniko Haan D. Aniko Un cetaten olandez si sotia au construit o casa in urma cu 25 ani in Romania. Casa este pe numele lor iar terenul pe numele unei cetatean român. Domnul a ... (vezi toată discuția)
Competenta generala divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Casatorie mixta cetatean roman- moldovean . Domiciliul comun al sotilor in Romania si au si un copil minor. Sotia ( cetatean moldovean) paraseste domiciliul ... (vezi toată discuția)