Accesul la apa potabila este un drept fundamental, care nu este, insa, garantat in multe parti ale lumii. Potrivit Parlamentului European, la nivel global, 1,5 milioane de oameni mor anual din cauza apei contaminate, 2,5 miliarde de persoane nu au conditiile sanitare de baza si un om din sase nu are acces la apa proaspata.
Astfel, Adunarea ACP-UE a cerut, la Bruxelles, masuri globale pentru ameliorarea acestei situatii, conservarea padurilor tropicale si sanctionarea poluatorilor.
In tarile in curs de dezvoltare, 70% din deseurile industriale sunt aruncate in apa. Poluarea este cauzata in primul rand de industrie, agricultura si sistemele de canalizare. Ca urmare a conditiilor sanitare nepotrivite, la fiecare 20 de secunde moare un copil, conform statisticilor ONU.
„Buna structura a sistemului sanitar este cea mai importanta conditie pentru sanatate“, a subliniat co-raportoarea germana Christa Klass, de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).
Investitiile in retelele de canalizare cer insa multe resurse financiare, care lipsesc tarilor din Africa, Caraibe si Pacific (ACP). Pe de alta parte, urbanizarea intensa din ultima perioada cere investitii urgente pentru asigurarea apei potabile si procesarea deseurilor.
Adunarea parlamentara comuna ACP-UE cere mai multe puturi in satele cu populatii in crestere si solutii inovatoare (dezinfectarea apei cu clor) pentru combaterea epidemiilor precum holera, care se datoreaza apei poluate. Conform participantilor la reuniune, statele membre UE si ACP ar trebui sa ia masuri pentru prevenirea poluarii apelor de catre industrie, prin defrisari, minerit si folosirea intensiva a pesticidelor in agricultura.
Unul dintre Obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) este reducerea la jumatate a numarului de oameni care nu au acces la apa pana in 2015. Fiona Hall (Regatul Unit) de la Grupul Alianþei Liberalilor ºi Democraþilor pentru Europa este de parere ca „trebuie sa avem politici coerente”. „Pe de o parte, ne-am aliat ODM-urilor, pe de alta, am permis companiilor europene de minerit sa scape nepedepsite dupa ce au poluat apa, si asta pentru ca nu am insistat ca acestea sa respecte standardele adecvate peste hotarele UE”, a adaugat dumneaei.
Padurile tropicale au, de asemenea, un rol important. Ele stocheaza mari cantitati de carbon, ajuta la reglarea temperaturii si provoaca ploaia.
„Daca nu suntem atenti la schimbarile climatice, riscam sa nu mai avem apa. De asemenea, trebuie sa ocrotim padurile care protejeaza la randul lor sursele de apa”, a adaugat co-raportorul Bobbo Hamatoukour (Camerun).
Uzina a fost infiintata in 2004 pentru a facilita accesul la sursa de apa si canalizare a oamenilor saraci si pentru a imbunatati guvernanta pentru gestionarea apei in statele din Africa, zona Caraibilor si Pacific. Programul a primit 200 de milioane de euro de la cel de-al zecelea Fond European de Dezvoltare (2008-2013).
Comentarii articol (3)