Ceea ce astazi sunt destinatiile de vis de vacanta, in doua sau trei decenii ar puteadeveni un adevarat cosmar. Din cauza cresterii nivelului marii si a temperaturilor ridicate, turistii viitorului, care vor vrea sa viziteze ceea ce astazi numim "destinatii de vis", vor gasi doar plaje inghitite de ape, partii cu zapada topita, orase inghitite de mari sau parasite din cauza temperaturilor prea mari.
Sa fie doar o exagerare? Unii zic ca da, altii ca nu. Insa incalzirea globala va ridica temperatura Pamantului cu 6.4 grade Celsius pana in 2100. Ceea ce va face sa apara efecte diferite: distrugerea oraselor prin ridicarea nivelului marii sau prin seceta. In timp ce unele locuri vor fi invadate de ape, in altele ghetarii si zapada se va topi, altele vor fi abandonate din cauza temperaturilor muly prea ridicate.
Iata care pare sa fie viitorul destinatiilor turistice de astazi.
Atena, Grecia
Temperaturile ridicate vor face ca orasul sa ajunga de nelocuit, caldura fiind asociata cu o rata ridicata de mortalitate. Pe langa aceasta, vor interveni efectele nocive ale smog-ului, problema cu care se va confrunta nu numai in Atena ci si orase mediteraneene. De asemenea, se vor pune restrictii de apa si vor izbucni incendii in zona. Aceeasi va fi situatia si in Cairo si Istanbul.
Marea bariera de corali, Australia
Cei 2.600 km de recif din partea de nord a coastei Queensland, Australia sunt in pericol din cauza incalzirii apelor oceanului. Confruntati cu temperaturi prea mari, coralii elimina algele care se gasesc in tesuturile exterioare, lasand coralii doar niste schelete albe. Acest lucru se intampla deja in unele portiuni ale coastei, insa un raport al al Natiunilor Unite arata ca pana in 2030 coralii vor fi distrusi in totalitate.
Padurea tropicala amazoniana, Brazilia
Pe langa despadurirea realizata de catre om, din cauza temperaturilor tot mai ridicate, ploile vor fi din ce in ce mai putine ducand la imputinarea padurilor de aici. Aceasta va duce la disparitia in totalitate a unor specii de plante si animale, odata cu modificarea peisajului.
Everglades
Plajele Floridei sunt amenintate de catre nivelul marii in crestere, insa nu sunt singurele care vor avea de suferit. Parcul National Everglades, cea mai mare zona salbatica subtropicala din Statele Unite, casa a multor specii rare si pe cale de disparitie, va fi invadata de catre apele marii.
Lacul Balaton, Ungaria
Cel mai mare lac cu apa proaspata din Europa Centrala si de Est, inconjurat de sate pitorest isi cele mai bune plantatii de vita de vie, este amenintat sa sece din cauza temparturilor mari care vor face ca apa sa se evapore. Cu toate ca este greu de crezut, acesta este si viitorul Lacului Baikal, din Siberia, cel mai mare lac din lume.
Recifii de corali din Maldive
Aici nu numai ca coralii sunt amenintati cu moartea, ci exista riscul ca insulele sa fie inundate de catre apele oceanelor in continua crestere. Maldive este tara cu cel mai uniform relief, inaltimea pamantului fiind de 2.3 metri deasupra nivelului marii. Aceeasi este situatia si cu Bariera de corali din Belize, Bariera de corali din Marea Rosie, recifii de pe coastele din Malibu si Clifornia.
Puerto de Mazarron, Spania
In zona Mazarron din sudul Spaniei se gasesc cele mai frumoase plaje ale tarii, insa in doua - trei decenii zona va putea deveni casa tantarilor purtatori de malarie, dupa cum afirma Center for Future Studies. Alte probleme cu care se va confrunta Spania vor fi inundatiile si incendiile.
New Orleans
New Orleans este dovada vie ca incalzirea globala nu este doar o gluma. Dupa cei 1.800 de morti si altele ramase fara proprietati in urma uraganului Katrina, istoria New Orleans-ului asa se va scrie de acum inainte.
Dar nu este singurul oras cu acest viitor. Si alte orase sunt amenintate sa fie scufundate total sau partial sub ape: Tokyo, New York, Boston, Londra, Jakarta, Mumbai sunt primele pe lista.
Parcul National Serengeti, Tanzania
Rezervatia din Africa de Est adaposteste animale ca zebre, gheparzi, lei, elefanti, rinoceri, maimute, babuini si orice alt animal pe care cei porniti in safari ar vrea sa-l intalneasca. Insa temperaturile ridicate vor afecta parcul, habitatul in schimbare va forta animalele sa migreze in alte parti. O alta rezervatie amenintata de schimbarile climatice este Parcul National Yellowstone.
Palau, Micronesia
Aceasta mica insula din Pacific s-a bucurat de o atentie sporita in ultimii ani ,fiind numita una dintre cele noi minuni ale lumii, datorita vietii subacvatice unice din aceasta zona. Insa exista riscul ca frumoasa insula sa dispara de pe fata pamantului inghitita de ape. Aceeasi este situatia si cu Insulele Virgine, Caraibe; Cook Islands, Oceanul Pacific; Insulele Galapagos, Oceanul Pacific.
Muntele Kilimanjaro
Ghetarii din varful muntelui se topesc din ce in ce mai repede, afectand atat muntii cat si vaile de la poalele lor. Si Alpii, impreuna cu statiunile turistice de schii, sunt amenintate cu acelasi viitor.
Comentarii articol (18)