Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Furtunile uscate, fenomenul extrem cu care ne vom confrunta tot mai des. Plouă, dar apa nu mai ajunge pe pământ2021 este un an al fenomenelor extreme, spun meteorologii. Zilnic sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an. Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.
„Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari. Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură. Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.
„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură. Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă. Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus el.
OMS: Europa a depăşit 60 de milioane de infectări de la începutul pandemieiPeste 60 de milioane de infectări cu noul coronavirus au fost înregistrate în Europa de la începutul pandemiei de COVID-19, reprezentând aproximativ 30% din totalul cazurilor raportate la nivel mondial, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de DPA.
Biroul regional pentru Europa al OMS a lansat un apel public prin care a cerut ţărilor europene să depună eforturi mai mari pentru a obţine progrese mai rapide şi mai echitabile în ceea ce priveşte vaccinarea oamenilor împotriva COVID-19, insistând asupra disparităţilor ample care există între ţările de pe acest continent.
Deşi ratele de vaccinare din Europa sunt printre cele mai mari din lume, directorul biroului regional al OMS pentru urgenţe, Dorit Nitzan, a spus că multe persoane din categoriile prioritare - precum vârstnicii şi angajaţii din domeniul sănătăţii - nu au fost încă vaccinate.
În Europa au fost raportate peste 1,2 milioane de decese asociate maladiei COVID-19. La nivel global, numărul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 4,2 milioane, potrivit unui bilanţ publicat de OMS.
STUDIU. Poluarea cu plastic, o capcană pentru broaștele țestoase tinere. Tot mai multe înghit fragmentele ce plutesc la suprafața apeiPoluarea cu plastic creează o ''capcană evolutivă'' pentru exemplarele tinere de broască ţestoasă, arată un nou studiu. Cercetarea a condus la descoperirea plasticului în organismul exemplarelor tinere de broască ţestoasă de pe coastele estice ale Oceanului Pacific şi vestice ale Oceanului Indian.
După ce eclozează pe plaje, aceste animale sunt purtate de curenţi şi îşi petrec primii ani în largul oceanelor.
Însă, aceşti curenţi acumulează cantităţi însemnate de plastic şi pentru că broaştele ţestoase se hrănesc aproape de suprafaţă, multe dintre animalele tinere înghit astfel de fragmente.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, alături de oameni de ştiinţă australieni de la Universitatea Murdoch, Departamentul pentru Mediu şi Ştiinţă din Queensland şi Departamentul pentru Conservarea Biodiversităţii din Western Australia.
Comentarii articol (0)