Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Ce măsuri anunță guvernele UE pentru acoperirea prețurilor record la energie, în urma scumpirii gazelorPreţurile la energie continuă să crească şi ating niveluri record în țările UE, ca urmare a majorării cotaţiilor la gazele naturale şi a preţurilor certificatelor verzi, ceea ce a determinat autorităţile din mai multe state europene să anunţe măsuri de sprijin pentru a face facturile suportabile pentru consumatorii finali.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, afirmă că preţurile record la electricitate înregistrate în prezent în ţările membre ale Uniunii Europene arată că blocul comunitar trebuie să renunţe la combustibilii fosili şi să accelereze tranziţia la energia verde.
"Dacă am fi avut Green Deal cu cinci ani mai devreme, nu am fi fost în această poziţie, pentru că am fi avut mai puţină dependenţă de combustibili fosili sau gaze naturale", a spus Frans Timmermans în Parlamentul European, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Chiar dacă preţurile la combustibilii fosili au crescut foarte mult, a subliniat Timmermans, costurile pentru producţia de energie regenerabilă au rămas scăzute şi stabile. Acest lucru ar trebui să încurajeze UE să îşi accelereze tranziţia energetică, pentru a se asigura că mai mulţi cetăţeni au acces la energie regenerabilă ieftină.
Specialist în fenomene extreme: În România, decesele cauzate de temperaturile ridicate au crescut cu 25%Numărul zilelor extrem de călduroase, în care temperatura atinge 50 de grade Celsius, aproape s-a dublat în ultimele trei decenii, potrivit unei analize făcute de BBC. În plus, astfel de maxime termice se înregistrează acum în mai multe zone ale lumii decât înainte.
Între 1980 și 2009, temperaturile au trecut de 50 de grade Celsius, în medie, în aproximativ 14 zile din an. Între 2010 şi 2019, s-au înregistrat în 26 de zile pe an. După o vară în care în Europa şi Canada mercurul termometrelor a urcat spre 48-49 de grade, climatologii avertizează că în curând ar putea trece şi de 50.
Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme: Ne confruntăm cu aceste valuri de căldură pentru că am pus dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosferă, și în felul acesta am crescut temperatura medie globală.
Este normal ca atunci când ai o creștere cu 1,1 grade, cum avem în prezent, tot ce înseamnă temperaturi extreme să apară mai frecvent.
Director ANPC, bilanț la final de sezon pe litoral: „Costuri nejustificate, personal nepregătit, extenuat şi irascibil, dughenizare”Peste 1.250 de acţiuni de control au avut loc în acest sezon estival pe Litoral şi în Delta Dunării, iar valoarea sancţiunilor aplicate s-a ridicat la aproape 3 milioane de lei, spune Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
"Ca în fiecare an, #ANPC a fost un apărător al drepturilor consumatorului român, atât pe litoral sau în Delta Dunării, cât şi în zonele care sunt vizitate de un număr mare de turişti. Anterior demarării comandamentelor, am desfăşurat o Caravană de Prevenţie şi Consiliere, împreună cu factorii de decizie locali, în fiecare din aceste zone.Anumite "metehne" ale unei categorii - este adevărat mică de operatori economici - nu se schimbă şi, tot ca în fiecare an, alungă şi nu apropie, prin actul de comerţ pe care îl fac, turistul. Am sesizat tarife mari şi foarte mari la cazare, la parcarea autovehiculelor şi chiar şi la mâncare. Preţuri comparative cu orice staţiune de lux de pe glob poate chiar cu staţiunile renumite pentru tarifele exorbitante. Mi s-a spus că piaţa ţine... până când?", a scris Paul Anghel pe pagina de Facebook.
Comentarii articol (0)