avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura

Buna ziua,

Am preluat o asociatie intr-un bloc nou care are centrala comuna de bloc, folosita pentru prepararea apei calde si incalzirea apartamentelor. Centrala este centrala termica cu condensare pe gaz. La intrarea in fiecare apartament este montat un contor pentru masurarea caldurei tip zenner. Contor ce masoara energia termica (mwh)pe baza debitului de apa si a diferentei de caldura dintre tur(70 grade C) si retur (60 grade C).
Intrebarea mea este cum se calculeaza cantitatea de mc gaz folositi pentru prepararea apei calde (1 mc ) si cea pentru energia termica necesara incalzirii apartamentelor(1 mwh).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 12:02, 30 Ianuarie 2017
Centrala dvs. consuma gaze pentru agentul termic necesar incalzirii locuintei si incalzirii apei menajere, consuma energie electrica, servicii, utilitati, service...
Aveti avantajul enorm ca aveti contori pe incalzire, deci practic, la un moment dat, cunoasteti costurile incalzirii.
La prima strigare, diferenta costurilor (gaze, energie electrica, etc.) o inglobati in "preparare apa calda", cu mentiunea ca la apa calda trebuie sa adaugati apa rece + canal.
Aveti grija cum repartizati costurile: va puteti raporta direct la cantitatea de energie termica in MW sau in Gcal ( 1MW x 0,86 = 1Gcal).
Apoi, multa atentie ca delta T-ul reiesit din exemplul dat (10 gr. C) este cam mare. Trebuie adus mai jos, adica 4-5 gr. C. Fochistul stie cum se realizeaza acest lucru.

Totusi, com. executiv trebuie sa poarte discutii cu proprietarii si se mai poate ajunge la anumite compromisuri, adica 1 mc de apa calda nu poate sa coste mai mult de 15-17 lei. Daca faceti niste calcule in aceasta idee, atunci stiti cantitatea de apa calda livrata de centrala, diferenta fiind dirijata pe incalzire.

CT in condensatie au un randament mai mare decat CT obisnuite.
Daca aveti loc in incaperea CT, puteti monta un vas de stocare a apei calde (asa-zisul buffer), sunt in comert vase de diferite capacitati, f. bine izolate, care pur si simplu stocheaza o anumita cantitate de apa calda necesara atunci cand, de exemplu este nevoie de o cantitate de apa calda mai mare si CT nu face fata (apa calda nu este -calda). Acest lucru se observa cel mai bine acum, in perioada de iarna, cand apa rece din retea are doar 4-5 gr. C. Sigur, instalatia se complica putin cu ceva tevarae, oarece automatizare, o pompa, dar avantajele sunt enorme. Trebuie sa stati de vorba cu cei care v-au montat CT.

Mult succes!
Acum ca este iarna faceti ceva aproximativ (si temporar).

La vara, centrala furnizand numai apa calda va puteti face o idee de consumuri (mc gaze/mc apa calda)
La calcularea consumului pentru incalzirea apei la iarna tineti cont de temperatura apei de intrare asa cum s-a spus mai sus.
Cel mai bine ar fi sa masurati temperatura apei reci la intrarea in instalatie si temperatura apei calde la iesirea din CT.
Pe baza diferentei veti putea stabili consumul pe mc de apa calda si pe grad Celsius.

Iarna diferenta fiind mai mare si consumul alocat pentru apa calda e mai mare.
Vara apa vine cu 20-25 grade Celsius iarna ajunge, treptat la 4-5 grade.
Daca livrati apa calda la 40 grade vara se va incalzi apa cu 15-20 grade iar iarna cu 35 grade, adica aproximativ dublu.

Puteti sa verificati periodic temperatura apei la intrare, in special cand se schimba vremea ca sa puteti stabili ceva cat mai aproape de realitate.
Oricum, farmacie nu aveti cum face.

Bafta!
Avantajul mare este ca au posibilitatea sa determine consumul de energie termica pe fiecare apartament. Se face suma de comsumuri individuale cu incalzirea si se scade din costul general, rezultand costul cu prepararea apei menajere.
Cum a scris si @Carturarul, ca la "farmacie" nu se poate... Din acest motiv am afirmat ca pretul la apa calda s-ar putea asimila cu pretul rezultat in sistemul centralizat, diferenta dirijandu-se pe incalzire.
Oricum, "discutii" o sa aveti - Casai romanul!
Delta T-ul este cam mare, la 10 gr C pentru caldura?
Trebuie adus la 4-5 gr C?
Ma cam indoiesc. Diferenta de temperatura standard dintre temperatura turului si a returului este de 20 gr. C, conform definitiei SET din normativul GP 67/2002. Temperatura de 20 gr C este temperatura standard minima pt confortul termic la nivel international, nu doar in Romania.
O diferenta de 10 gr C inseamna ca instalatia nu a prea cedat caldura, ca multe calorifere au fost inchise. Aceasta inseamna automat cresterea presiunii si debitului in caloriferele celor care se incalzesc, adica dezechilibrul hidraulic, adica erori de repartizare a costurilor.
Asa cum a sesizat jordella, contorul de energie termica masoara si debitul de agent termic. Or intr-o instalatie centralizata, fie ea si la nivel de bloc, inchiderea unor consumatori provoaca dereglarea intregului sistem de incalzire. Contorul de apartament va inregistra un surplus de debit fata de cel necesar proiectat, care ii va umfla artificial factura la caldura.
Nomativul I13/1-2002 prevede obligatia de echilibrare a instalatiei si in cazul montarii de robineti termostatati pe ramurile instalatiei (distributia pe orizontala, cu contoare).
Apar aceleasi probleme ca si in cazul montariii de repartitoare. Fenomenul fizic este identic.

Inclusiv aceasta situatie a fost tratata in studiile de specialitate. Ex: [ link extern ]
@darida,
Teoria este foarte frumoasa, sa vedeti in practica cum stau lucrurile!

Va invit sa mergeti la un bloc oarecare, unde proprietarii si-au luat toate masurile despre care tot batem moneda de vreo cativa ani.
Uitati-va la gigacalorimetru, apasati in mod secvential butonul de schimbare a afisajului si o sa gasiti la un moment dat temp. TUR, urmeaza temperatura RETUR, nu este nevoie sa faceti mintal delta T pentru ca la urmatoarea afisare o sa gasiti valoarea gata calculata a delta T-eului.
Cand am afirmat ca un delta T corect este 4-5 grade C, pe aceasta m-am bazat. O instalatie fiind in regim de functionare, cam asa trebuie sa arate, nu ceea ce ati citit dvs. prin normative.
Sa nu ma luati cu definitia SET-ului, asa cum spun normativele, ca gresiti amarnic. Una este celula termica cu parametri ideali si alta este in practica.
Niciodata nu o sa gasiti un delta T de 20 de grade ( adica temp. pe tur este de 90 gr. C si cea de pe retur de 70gr. C), cum este definit acest parametru.
La bloc puteti gasi o dif. de temp. de 20 gr.C (dar ma indoiesc), dar provenind din T1= 50 gr. C, iar T2=30 gr. C - dar nu este acelasi lucru!!!
La mine in asociatie, nu am "gasit" vreodata o dif. de temperatura mai mare de 6 gr. C intre TUR si RETUR.

Drept sa va spun, la CT de bloc, nu stiu cum poate sta treaba, insa, pe masura ce instalatia intra intr-un regim corect de functionare, acest delta T, trebuie sa fie sub 10 gr. C.

Chiar invit pe autorul topicului sa ne spuna cum sta treaba la el in bloc, cu privire la acest parametru si apoi mai discutam.
Avand in vedere ca totusi instalatia de incalzire este destul de mica (la un bloc cu CT de bloc), te poti "juca" cu acesti parametri, insa aceasta treaba trebuie sa o faca un meserias, sa aiba subsolul (instalatia de distributie) perfect izolat, iar caldura produsa sa se duca exact acolo unde trebuie, nu afara pe geam...

Alte discuții în legătură

Diferenta temperatura tur retur ContSters189595 ContSters189595 diferenta de temperatura dintr tur si retur este de peste 9 grade . este normal acest lucru? administratora afirma ca aceasta diferenta influenteaza ... (vezi toată discuția)
Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua la parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala ... JUDEA JUDEA Buna ziua La parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala de fitnes dar care nu mai functioneaza)prin care trec coloanele de caldura , care sunt ... (vezi toată discuția)