avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferenta temperatura tur retur
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferenta temperatura tur retur

diferenta de temperatura dintr tur si retur este de peste 9 grade . este normal acest lucru?

administratora afirma ca aceasta diferenta influenteaza pretul caldurii.,

instalatia fiind defecta din moment ce exista aceasta diferenta.

cum functioneaza un gigacalorimetru ?
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 18:07, 21 Martie 2011
Costul caldurii nu este influentat de diferenta de temperatura intre tur si retur, ci de Gcal inregistrate pe contorul de bransament (jos in subsol).
E o idee preluata cine stie de unde care explica cine stie ce si care are o singura legatura cu marimea facturii: cuvantul temperatura. In rest.....
Pot sa contrazic afirmatia d-nei @elga 50:
Pai ce face acel gigacalorimetru, el respecta formula: cantitatea de energie termica (consumata) = cantitatea de agent termic care trece prin contor spre consumator x delta T x k; rezulta o cantitate de energie termica exprimata in MW; pentru transformarea in Gcal, valoarea obtinuta in MW se imulteste cu un coeficient de transformare care este 0,86.
Din cate mi-aduc aminte, coeficientul k din formula este apropiat ca valoare de cifra 1, este ceva legat de apa calda-fiebinte, si din cate se vede nu are o importanta prea mare in rezultat.
Acum, in cazul folosirii acestor aparate super sofisticate, acestea fac totul, adica masoara cantitatea de apa fierbinte(mc) si o integreaza cu diferenta de temperatura dintre TUR si RETUR (deltaT), precum si cu acel coeficient care cum va spuneam este f. apropiat de 1 (din cate mi-aduc aminte are o valoare de 0,998 sau cam asa ceva) - invit specialistii sa-si spuna cuvantul.
Bun, deci ce observam: cu cat cantitatea de agent termic intrata in bloc si acel delta T sunt mai mari, cu atat cantitatea de energie termica este mai mare, deci coeficientul acesta deltaT chiar are o importanta f. mare.
........................................
Daca revenim la intrebarea din topic, da un delta T de 9 grade este cam mare. De obicei acesta, dupa ce instalatia a intrat intr-un regim de functionare normal, trebuie sa aiba o valoare cuprinsa intre 4,5 si 5 grade Celsius. Acest lucru se poate verifica pe ecranul contorului: se vizualizeaza pe rand mai multi parametri printre care si temperatura apei fierbinti de intrare in bloc (de obicei 55-60 grade C), apoi temperatura de iesire, cum spuneam, mai mica cu 4-5 grade C.
Sigur ca aparatul face toate aceste masuratori instantaneu, rezulta si se poate vizualiza cantitatea de MW inregistarta. Prin diferenta dintre cantitatea de la sfarsitul lunii si cea de la inceputul lunii inmultita cu 0,86 rezulta cantitatea de energie termica in Gcal consumata de bloc/scara pentru perioada respectiva.
Administratorul trebuie sa informeze rapid furnizorul de energie termica pentru a inlocui aparatul (posibil defect - de obicei se defecteaza termorezistentele prin care se faca masuratorile de temperatura), altfel, observ ca va rezulta o valoare aproape dubla a cantitatii de energie termica cu care se factureaza asociatia! Daca acest lucru nu s-a facut pana acum, este necesar ca as. prop. sa negocieze cu acelasi furnizor conditiile de refacturare sau compensare, depinde ce clauze sunt prevazute in contract.
Diferenta de 9 grade arata doar ca circuitul termic din imobilul Dvs. este obturat undeva. Fie exista aer pe instaltie ,fie cineva a inchis (cu buna stiinta) returul de la subsol pentru a limita debitul .
In privinta contorizarii sunt doua situatii
- daca contorul de bransament este diferential inregistreaza consumul de caldura in functie de debit si de diferenta de temperatura intre tur si retur . Deci aveti diferenta de temperatura mai mare dar debit mai mic. Nu influenteaza semnificativ nota de plata.
- daca contorul de bransament nu este diferential atunci inregistreaza numai debitul indiferent de temperatura dupa care cei de la RADET fac niste inmultiri estimand temperaturile tur-retur .In cazul in care tineti returul partial inchis ar trebui sa platiti mai putin dar au grija cei de la RADET sa nu se intample asta. :D
Calorimetrele au o functionare mai degraba empirica decat stiintifica. Masoara temperatura caloriferului si temperatura mediului ambiant. Aceste doua valori sunt introduse in niste formule care variaza functie de amplasarea si tipul caloriferului, punct cardinal ,distanta de fereastra ,usa etc...Nu au nicio legatura cu temperatura tur sau retur. In mod normal administratorul blocului este obligat de lege sa va puna la dispozitie formula dupa care se face calculul in cazul calorimetrelor din apartamentul Dvs. astfel incat sa va puteti evalua singura corectitudinea masuratorilor.
Domnu coleg,
Daca eu sunt vanzator - de ce vreti dvs., eu incerc pe cat imi permite legea sa vand in conditii cat se poate de legale, adica sa am un cantar bun - observati in piata exista un cantar de control, pai acest lucru va spune ceva?. Stiu se mai practica si vanzarea de genul: uite bade caruta asata de lemne as vrea sa o cumpar, cat ceri pe ea? Si atunci fara nici-o masuratoare sau cantarire se bate palma. Asat in conditiile in care, de obicei cumparatorul este novice, dar intre timp s-au mai specializat si unii si altii... As putea sa va mai dau o multime de exemple, insa:
Ceea ce spuneti dvs. mai sus este complet depasit din multe puncte de vedere, mai ales tehnice. Pe furnizor nu il mai intereseaza ce face asociatia cu energia termica cumparata, asa ca povesti ca am amplasat caloriferul la nord sau la sud, nu au ce cauta in actul de vanzare a energiei termice. Furnizorii, CET-ul sau ApaNova, etc. cauta sa-si amplaseze la punctele de bransament "scule" de foarte buna calitate (citeste clasa de precizie cat mai mare) in asa fel incat sa sa vanda fara a se teme ca vine un administrator mai pus in tema cu legislatia sau dpdv tehnic sa-i creeze probleme.
Personal nu stiu cu ce se masoara la dvs. energia termica, dar la IASI, aceste scule sunt foarte performante si functioneaza asa cum am descris mai sus. Aaaa, ca pot fi "masluite", asta da, pot sa admit. Ba chiar au si niscai normative care-i ajuta in acest sens. Nu spui mai departe!
Deci daca in conditiile in care afirmati ca acel coeficient delta T nu influenteaza cantitatea de energie termica masurata, sunteti intr-o eroare grava. Pai din acest motiv pretul/mc de apa calda menajera nu este acelasi, chiar in cadrul aceluiasi punct termic - pe motiv de delta T diferit.
Mai discutam daca este cazul!
La noi pe lista de plata pe luna decembrie scrie asa:
AR ptr. AC......53mc. .......207,56
ET ptr. AC......1,13..........189.25

Eu am centrala termica dar presupun ca eista la subsol un aparat care inregistreza consumul de apa calda si scoate in functie de temperatura care intra in el cate Gicalorii sau consumat intr-un interval de timp intre doua citiri.

Mai scrie:preturi-Apa calda(lei/mc).........7,456
-Gigacal.(lei/gcal).........167,4482

-Apa rece(lei/mc).............3,90

Nu inteleg nici eu de fapt se plateste apa rece+X gcal pentru ea?.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
johnpescar, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul caldura jordella jordella Buna ziua, Am preluat o asociatie intr-un bloc nou care are centrala comuna de bloc, folosita pentru prepararea apei calde si incalzirea apartamentelor. ... (vezi toată discuția)
Dispare apa din instalatia de incalzire ovidiu59 ovidiu59 Suntem un bloc cu 2 scari (doua asociatii separate) si un singur contor de furnizare energie termica(separatia nu este facuta nici pe retur).Furnizorul invoca ... (vezi toată discuția)
Schimbare coloane de caldura in bloc liv19cris liv19cris Buna, Am rugamintea de a ajuta cu informații legate de schimbarea coloanelor de caldura intr-un bloc de 4 etaje. Precizez ca am un ap. cu 4 camere in ... (vezi toată discuția)