Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Record absolut de infectări cu coronavirus în lume: Aproape 2,4 milioane de cazuri, în doar 24 de oreLa aproape doi ani de la începutul pandemiei, omenirea se confruntă cu un record absolut de noi infectări cu SARS-COV2 generate de tulpina Omicron. În lume, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate aproape 2,4 milioane de cazuri de COVID-19.
Chiar dacă, pe fondul imunizării accelerate în statele cu acces la vaccinuri, îmbolnăvirile nu blochează sistemele sanitare, efectele sunt de natură economică. Statele care se confruntă cu recorduri de infectări sunt la un pas de blocaj, din cauza izolării lucrătorilor esențiali, după un test pozitiv.
Statele Unite ale Americii și-au depășit recordul național de peste jumătate de milion de cazuri noi în doar 24 de ore, atins săptămâna trecută. Acum, numărul de cazuri s-a dublat, așa că SUA devin primul stat care depășește pragul de un milion de infectări pe zi.
Și Canada este pe un trend puternic ascendent, cu aproape 32.000 de îmbolnăviri în același interval.
În Europa se menține tendința instalată înainte de finalul anului trecut - aproape un milion de infectări la nivelul continentului. După o perioadă a sărbătorilor cu raportări fragmentate, Spania a anunțat un nivel record de peste 373.000 de cazuri.
Fenomen neobișnuit în partea de nord a Mării Negre, unde apa a devenit galbenă. Biolog: „Se întâmplă destul de rar”Fenomen neobișnuit surprins la Marea Neagră, în partea de nord, pe coastele Peninsulei Crimeea. Apa mării s-a îngălbenit, iar localnicii s-au speriat că au de-a face cu o poluare masivă. Cauzele au fost însă altele, potrivit oamenilor știință. Biologul Adrian Bîlbă a explicat, la Digi24, care au fost factorii care au dus la schimbarea culorii apei.
În zonă a fost o furtună puternică, iar valurile au ridicat la suprafață sedimentele de pe fundul mării, în special argilă și nămol, care au făcut ca apa să capete culoarea galbenă. Fenomenul a putut fi observat în Crimeea, lângă orașele Sevastopol și Yevpatoria.
OMS: Este prematur să spunem dacă avem sau nu nevoie de un vaccin specific împotriva OmicronDeocamdată este prematur să spunem dacă este necesar un vaccin specific împotriva variantei Omicron, deși actuala compoziție a serurilor anti-COVID a început deja să fie revizuită, a declarat marţi un expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de EFE.
„Avem experienţa vaccinului împotriva gripei şi am instituit un grup de lucru în coordonare cu sectorul farmaceutic pentru a determina dacă este necesar un vaccin specific împotriva noii variante, dar este încă prea curând", a declarat la o conferinţă de presă epidemiologul OMS, Abdi Mahamud.
Expertul a precizat că înalta transmisibilitate a Omicron va face ca aceasta să devină varianta dominantă în multe locuri ale lumii, fapt ce reprezintă un pericol pentru acele ţări care au încă grupuri extinse de populaţie nevaccinată.
Comentarii articol (0)