Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Nou record de infectări la nivel global. Într-o singură zi s-a înregistrat acelaşi număr de cazuri ca în primele 4 luni ale pandemieiAutorităţile sanitare din întreaga lume au confirmat aproape 3,4 milioane de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record zilnic într-un moment în care varianta Omicron este deja dominantă, potrivit datelor provizorii de joi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Într-o singură zi s-a înregistrat acelaşi număr de contagieri ca în primele patru luni ale pandemiei, iar cele cumulate în decurs de doi ani se ridică la 312 milioane de cazuri - o „cifră conservatoare”, potrivit OMS, care notează că ar putea fi mai mare, având în vedere că multe cazuri nu sunt raportate autorităţilor sanitare, scrie EFE, citată de Agerpres.
Curba exponenţială a contagierilor nu afectează în schimb numărul deceselor, care s-a menţinut stabil în jurul a 7.000 de decese pe zi (7.700 în ultimele 24 de ore).
Elveția testează plățile cu moneda digitală. Ar putea înlocui tranzacțiile prin portofele digitale, bănci online și criptomonedeBanca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat joi că a utilizat cu succes moneda digitală pentru a deconta tranzacţii care implică cinci bănci comerciale, transmite Reuters. Monedele digitale vor face posibile plățile prin internet, chiar și offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, ar putea aduce mai aproape în Elveţia folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), autorităţile de la Zurich fiind în fruntea experimentelor din Europa, scrie Agerpres.
Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană (BCE), analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.
Un nou studiu arată că riscul de spitalizare este redus cu 53%, iar de deces cu 91% în cazul infectării cu Omicron, faţă de DeltaUn amplu studiu american arată că persoanele infectate cu Omicron au un risc înjumătăţit, adică mai mic cu 53%, de a fi spitalizate faţă de cele contaminate cu Delta. În acelaşi timp, riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu 74%, iar cel de deces cu peste 90%. Analiza a fost făcută de o echipă de cercetători din SUA pe aproximativ 70.000 de persoane testate pozitiv cu Covid.
Dintre cele mai mult de 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în acest studiu, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respiraţie artificială. Pentru comparaţie, 11 pacienţi dintre cei aproape 17.000 infectaţi cu Delta au trebuit conectaţi la un astfel de aparat.
În plus, durata mediană a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron şi de aproape 5 zile în cazul infectării cu Delta, relatează AFP.
Comentarii articol (0)