Cat de tare ne va lovi liberalizarea preturilor, relateaza Capital.
Ne va aduce liberalizarea preturilor la gaze si energie electrica o crestere a facturilor sau, dimpotriva, o scadere a acestora? Si cat de feriti vor fi, in realitate, consumatorii casnici?
Procesul de liberalizare a preturilor va fi accelerat pentru companii, dar mult mai lent, impins pana in 2015, pentru populatie, a afirmat recent presedintele Traian Basescu. „Daca firmele trebuie sa fie in competitie corecta cu cele din UE, populatia nu poate fi in competitie cu ceilalti cetateni europeni, din cauza salariilor mult mai mici“, a spus seful statului.
Restantele au urcat la 15% in judetele cu economie slaba, scrie Ziarul Financiar.
Tot mai multi clienti au probleme cu rambursarea creditelor, astfel ca ratele neplatite la timp au urcat deja la 14-15% din totalul finantarilor acordate de banci in judetele mai putin dezvoltate economic.
Ponderea medie a restantelor la credite se apropie de 9% la nivelul intregii tari la sfarsitul lunii aprilie, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat in Galati, unde ratele neplatite la timp reprezinta nu mai putin de 15,5% din volumul total al imprumuturilor acordate populatiei si firmelor.
Client fidel la FMI: tara noastra ramane una dintre cele mai indatorate din lume. Doar Grecia ne depaseste, informeaza Financiarul.
Cu cele aproape 13 mld. euro imprumutate, Romania ramane in topul datornicilor la FMI. Daca anul trecut tara noastra era lider la capitolul imprumuturi, cel mai recent raport al Fondului Monetar International releva faptul ca, in privinta acordurilor stand-by, Romania ocupa locul 2 in lume la capitolul sume datorate. Suntem depasiti doar de Grecia, cu o valoare de 12,7 mld. DST (15,2 mld. euro), in cadrul acordurilor stand-by.
Sistemul financiar al lumii sta mai prost ca inainte de criza, anunta Evenimentul Zilei.
Problema institutiilor financiare "prea mari ca sa fie lasate sa cada" (too big to fail – n.r.), care au cauzat la inceputul crizei falimentul unui mare numar de banci interdependente, nu numai ca nu a fost rezolvata, ci s-a agravat de la inceputul crizei pana in prezent, arata un raport elaborat de expertii Fondului Monetar International (FMI).
"Unele institutii financiare de importanta sistemica au devenit mai mari si chiar si mai complexe dupa criza", avertizeaza specialistii Fondului. Mai mult decat atat, ei spun ca "practicile riscante de acordare a imprumuturilor au inceput sa reapara".
Seful de post „Schengen", titreaza Romania Libera.
Eliminarea controalelor la frontiera o data ce Romania va fi acceptata in spatiul Schengen pune pe umerii politistilor romani o responsabilitate mare. Ei au insa acces, din toamna anului trecut, la baza de date comuna a statelor Schengen, instrument pe care invata acum sa-l foloseasca. Se lovesc uneori de lipsa de semnal si de o logistica deficitara.
Pe masa din biroul agentului de politie Gabriel Dobre, din comuna Sinesti, judetul Ialomita, troneaza un calculator. Alaturi, pe fata de masa inflorata, politistul isi tine aproape noul „terminal mobil". Arata ca o statie obisnuita, dar face mult mai multe, ne asigura agentul.
Comentarii articol (0)