Senatul are pe ordinea de zi proiectul de lege care aproba ordonanta de modificare a legii contabilitatii. Singurul amendament adus de senatori ordonantei vizeaza modificarea cuantumului amenzii pentru intocmirea si semnarea situatiilor financiare cu intarziere, astfel incat aceasta sa fie aceeasi atat pentru operatorii economici, cat si pentru institutiile de stat.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
OUG nr. 37/2011 care modifica Legea contabilitatii a fost publicata in Monitorul Oficial la finalul lunii aprilie. Conform estimarilor Guvernului, prin aplicarea acestei OUG, aproape 350.000 de firme vor putea beneficia de un sistem simplificat de contabilitate.
Senat: Amenda mai mica pentru intocmirea si semnarea cu intarziere a situatiilor financiare
Senatorii au micsorat amenda aplicata operatorilor in cazul in care depasesc termenul legal pentru intocmirea si semnarea situatiilor financiare anuale. Astfel, cuantumul amenzii va fi cuprins intre 1000 si 3000 lei ( in prezent, amenda este cuprinsa intre 2000 si 3000 lei).
Senatorii considera ca modificarea amenzii este necesara pentru a asigura un tratament egal intre operatorii economici si institutiile statului, acestea din urma fiind sanctionate pentru aceeasi contraventie cu amenda mai mica. Amendamentul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Un sistem simplificat de contabilitate, pentru firmele mici
Modificarile aduse de OUG 37/2011 legii contabilitatii permit persoanelor care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro sa opteze pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.
Precizam ca pana in prezent MFP nu a publicat niciun ordin in acest sens.
Prin sistem simplificat de contabilitate se intelege un set de reguli de baza privind evaluarea, inregistrarea elementelor patrimoniale utilizand un plan de conturi simplificat si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale ce cuprind bilant si cont de profit si pierdere simplificate, avand in vedere si prevederile comunitare in domeniu.
Aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat care va cuprinde doar 50 de conturi, in loc de aproximativ 400 de conturi cate sunt in prezent.
In cazul persoanelor care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro contabilitatea poate fi organizata si condusa si de catre persoane fizice care au studii economice superioare, angajate pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului Civil, persoane care intocmesc si semneaza situatiile financiare anuale.
Toate modificarile aduse legii contabilitatii pot fi consultate aici.
Traseul legislativ al legii de aprobare a OUG 37/2011 poate fi urmarit aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (9)