1. nu stiu
2. nu stiu
Sunt inca dileme raspunsurile la aceste intrebari simple (desi , daca ma gandesc la termene nu ar trebui sa fie ...) , pe care multi dintre noi ni le punem in aceasta perioada .
Am curaj sa pun pariu ca sunt dileme si pentru cei care au aprobat modificarile la legea contabilitatii ( desi nu ar trebui sa fie , pentru ca o lege e data sa fie aplicata , nu sa fie citita si rascitita de zeci de ori , dupa care :closedtopic: si asteptam normele , ca poate ne lamurim ...
1. Nu se opteaza pentru procedura simplificata nicaieri; daca firma se incadreaza in limitele prevazute de Ordinul 2869/2010.
Art. IV. - Începând cu data de 1 ianuarie 2011, entităţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro nu mai depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportări contabile în cursul exerciţiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.
2. Nu exista nicio derogare speciala pentru firmele suspendate, in ceea ce priveste Bilantul.
Sa inteleg ca nu vedeti o stransa legatura intre art urmator din legea conta modificata :
(1^1)Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice.
(1^2)Prin sistem simplificat de contabilitate se înţelege un set de reguli de bază privind evaluarea, înregistrarea elementelor patrimoniale utilizând un plan de conturi simplificat şi prezentarea acestora în situaţiile financiare anuale ce cuprind bilanţ şi cont de profit şi pierdere simplificate, având în vedere şi prevederile comunitare în domeniu.
si omef 2869 ?
Eu le citesc "legate " si am inteles in felul urmator: daca o firma are cifra de afaceri neta ( apropo , unde gasim definitia cifrei de afaceri nete ? ) < 35ooo eur si si total active sub 35ooo euro , atunci POATE opta pentru sistem simplificat .
Aceasta optiune o scoate de sub incidenta directivei IV , aplica conta simplificata si nu depune rap semestriale .
Dar , in egala masura , aceeasi firma , daca doreste poate sa ramana sub incidenta directivei IV , aplica omef 3055 in continuare, si implicit depune rap. semestriale ( sau nu depune , dar vad cam incomplet acel 2869 in acest sens )
1. Cifra de asfaceri neta o gasim in Contul de profit si pierdere, eu la asta consider ca face referire O 2869.
2. Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin acea legatura, eu in general evit sa vad in legi altceva decat a intentionat legiuitorul sa-mi arate.
Astfel, O 2869 spune foarte clar ca firmele cu CA... nu mai depun raportarea semestriala, si punct nu am ce sa mai interpretez.
Ceea ce prevede legea contabilitatii este alta mancare de peste, si personal nu cred ca va fi lamurita prin Ordin mai devreme de sfarsitul anului, pentru ca ar implica transpunerea contabilitatii actuale in sistemul simplificat si ar fi absurd (dar nu exclus).
Eu unul nu vad in prevederile O 2869 nicio simplificare, ci o normalizare a situatiei; se stie ca ponderea microintreprinderilor in PIB este putin semnificativa, astfel informatia primita prin raportarea semestriala este absurda si destul de costisitoare pentru multi mici-intreprinzatori.
Eu unul asa vad problema, insa si eu sper sa vad un comunicat ceva pana pe 20-25... pentru a fi 100% sigur.
sistemu' "simplificat" e "optiune" in legea contabilitatii...
asa e articolul citat (1.1), si nici nu poate fi altfel...
si nici nu vad o societate comerciala in functiune care sa "opteze" pentru asa ceva...
adica, cum?... sta cu ochii pe cifra de afaceri de anu' trecut, si gata trece ("opteaza") la "simplificat"...
... anu' urmator, vede ca a depasit 35.000 euro (suma caraghioasa pentru o societate comerciala), si hop!... trece la sistemu' contabil "complicat":))
absurd!...
asta inseamna si sa renunte la softu' de gestiune care il are... si sa-si mai ia unu' pentru "simplificat"...
incarca ("transpune") iar baza de date in noul sistem...
dupa un an, cand depaseste c.a. 35.000 euro, renunta la "simplificat" (de data asta, obligat!) si trece iar ("transpune") la softul ala "complicat", de l-avea acolo, in pastrare... daca mai e de actualitate... daca nu, cumpara altu, "la zi"...
si-l lasa p-ala "simplificat" in pastrare (oricum a dat banii pe el), ca poate iar ii scade cifra de afaceri...
absurd!... ca si aia de "dau" asemenea legi:))