Guvernul anunta bomba reorganizarii administrative, informeaza Ziarul Financiar.
Brusc, in spatiul public, Guvernul si partidul de guvernamant au facut sa explodeze o noua tema, care pare ca vine de niciunde: schimbarea administrativ-teritoriala a tarii care presupune renuntarea la judete si trecerea la regiuni. Surse guvernamentale sustin ca, chiar in aceasta saptamana, Executivul ar putea sa vina cu un proiect in acest sens. Dar nimeni nu l-a vazut, nu a fost pus in dezbatere publica vreme de 30 de zile, cum ar trebui, din punctul de vedere al legii transparentei decizionale. Mai mult, o asemenea schimbare majora ar impune o consultare mult mai larga, care sa arate toate implicatiile (cu studii, cu impactul pe care il presupune o reorganizare teritoriala, cu consecinte pe termen lung). Exista astfel de studii? Daca da, nimeni in afara de cei care le-au facut nu le-au vazut. Ce spun ele?
Nici partidul de guvernamant nu pare a fi complet de acord cu aceasta idee, cu atat mai putin coalitia de guvernare. Una dintre variante este impartirea tarii in regiuni pe actuala structura a regiunilor de dezvoltare.
Eolienele vor scumpi curentul cu 4% in acest an, anunta Adevarul.
Pretul energiei va creste cu 2 - 4,5 euro pe MWh in a doua jumatate a anului, dupa aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila, ceea ce va insemna o scumpire de pana la 4,3% pentru populatie. Autoritatile romane au trimis vineri Comisiei Europene notificarea oficiala privind schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila si se asteapta la un raspuns pozitiv de la Bruxelles in maximum doua luni.
Cine aude de turbine eoliene si de surse regenerabile in general se gandeste la energie ieftina. Nimic mai fals. Pentru ca tehnologiile sunt scumpe si statele membre si-au asumat in fata Comisiei Europene atingerea unei ponderi importante de energie verde in consumul anului 2020, guvernele au venit cu scheme de sprijin pentru stimularea investitiilor in acest sector.
Romania Libera titreaza Expusi total la risc de catastrofa.
Doar 600.000 de locuinte vor beneficia pana la 15 iulie de asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor in timp ce aproximativ 2,2 milioane sunt deja asigurate facultativ. Proprietarii a peste 6 milioane de locuinte risca din aceasta cauza sa primeasca amenzi de pana la 500 de lei.
Doar 520.000 de case din cele 8,3 milioane de locuinte din Romania au fost asigurate pentru riscurile de catastrofa (AOL) pana la finele lunii mai iar ritmul de subscriere ramane inca la un nivel scazut: 1000-1.500 de polite pe zi. Potrivit lui Marius Bulugea(foto), Director General PAID, pana in data de 15 iulie vor fi asigurate maximum 600.000 de locuinte impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Taxa pentru toate autostrazile din 2015, scrie Financiarul.
Circulatia pe autostrazile romanesti va fi taxata, cel mai probabil din 2015, cand se va finaliza si Coridorul IV Paneuropean. Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, taxarea autostrazilor ar fi o conditie impusa de CE, suma care va trebui platita urmand sa fie calculata pana cand majoritatea tronsoanelor din cadrul coridorului Nadlac - Arad vor fi date in folosinta - acesta fiind si tronsonul care se are in vedere pentru taxare. Ulterior, Daniela Draghia, directorul general al CNADNR, a declarat ca intreaga retea de autostrazi va fi taxata, compania lucrand la stabilirea valorii si a modului in care se vor colecta banii. In prezent, in Romania exista doar aproximativ 330 de kilometri de autostrada dati in folosinta, alti peste 300 fiind in constructie in diferite stadii, ieri semnandu-se contractele de executie pentru inca trei sectoare din autostrada Orastie - Sibiu. Pe de alta parte, CNADNR a platit constructorilor, in acest an, 200 mil. euro, un sfert din suma revenind companiei Spedition UMB.
Banca Mondiala a imbunatatit usor prognoza economica pentru Romania in acest an, dar a scazut-o pentru 2012, relateaza gandul.info.
Banca Mondiala (BM) a imbunatatit usor estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an, la 1,6%, dar a revizuit in scadere prognoza pentru anul urmator, la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale.
Institutia financiara internationala anticipa in aprilie o crestere a economiei Romaniei cu 1,5% in 2011 si cu 4,4% in 2012.
Comentarii articol (2)