Romania a avut crestere economica in primele trei luni ale anului, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru aceasta perioada fiind de 106,72 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 0,7% fata de ultimul trimestru din anul precedent, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, conform INS, in trimestrul I 2011, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat a fost de
135,03 miliarde lei preturi curente,
in crestere – in termeni reali – cu 0,7% fata de trimestrul IV 2010.
Cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 10,1%, s-a inregistrat in industrie. De asemenea, au avut loc cresteri si in comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, dar si hoteluri si restaurant sau transporturi si telecomunicatii.
Datele INS arata, in acelasi timp, reduceri ale volumului de activitate activitatile de servicii (-6,1%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,2%) si in constructii (-2,4%).
De asemenea, o reducere mai mica s-a inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,4%).
In acelasi timp, potrivit INS,
s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 1,3%.
Totodata, INS precizeaza ca un efect pozitiv asupra PIB l-a avut
imbunatatirea exportului net ca urmare a cresterii cu 23,6% a volumului exporturilor de bunuri si servicii, comparativ cu cea a volumului importurilor de 15,4%.
INS subliniaza, de asemenea, ca, in primul trimestru din 2011, cererea interna de utilizare a Produsului Intern Brut, a scazut cu 0,5%, iar din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2011, cererea interna a scazut cu 0,5%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii atat a formarii brute de capital fix cu 2,2% cat si a consumul final total cu 3%. Un motiv pentru aceasta scadere, potrivit INS, il reprezinta diminuarea cu 10,5% a volumului de cheltuieli pentru consum final al administratiilor publice.
Comentarii articol (0)