Produsul Intern Brut, serie ajustata sezonier, a fost de peste 150.000 milioane lei in trimestrul II 2012, in crestere cu 0,5% fata de trimestrul I din 2012, potrivit datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (INS). Cele mai mari reduceri s-au inregistrat in invatamant, agricultura, in sanatate si asistenta sociala.
Potrivit INS,
PIB-ul a crescut, ca serie ajustata sezonier, in trimestrul II din 2012, cu 0,5% fata de primul trimestru al anului. In acelasi timp, a crescut si ca serie bruta, cu 1%, fata de aceeasi perioada a lui 2011.
Cele mai mari cresteri ale volumului de activitate s-au inregistrat in „Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitatii de servicii suport” (6,1%), precum si in constructii (5,2%), in activitati de spectacole, culturale si recreative si in reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (3,8%).
Conform datelor furnizate de INS, cresteri usoare s-au inregistrat si in activitatile de informatii si comunicatii (1,9%), tranzactii imobiliare (1,3%) si industrie (0,5%).
Potrivit sursei citate,
cele mai importante reduceri ale volumului de activitate au fost in invatamant, in sanatate si asistenta sociala, agricultura, silvicultura si pescuit, intermedieri financiare si asigurari si in comertul cu amanuntul si ridicata. Si in activitatile de transport si depozitare si hoteluri si restaurante s-au inregistrat scaderi, insa intr-o masura mai mica.
Totodata, INS informeaza ca majorarea cu 3,8% a impozitelor nete pe produs s-a datorat cresterii volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, corelata cu evolutia pozitiva inregistrata pe ansamblul economiei.
Cererea interna a crescut cu 0,9% in trimestrul II
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, datele INS arata ca
cererea interna a crescut in trimestrul II 2012, cu 0,9%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix (15,2%). De asemenea, consumul final total s-a majorat cu 1,1%, fiind influentat de cresterea volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (1,6%). In acelasi timp, cheltuielile pentru consum final al administratiilor publice s-au redus cu 1%.
INS mai precizeaza ca un efect usor pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (0,7%), comparativ cu cea a volumului importurilor (0,2%).
In ceea ce priveste
PIB-ul estimat pentru semestrul I din 2012, datele INS arata ca acesta a crescut cu 0,8% fata de semestrul I din 2011, datorita majorarii volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice, din constructii sau activitati de servicii administrative si de servicii suport.
In plus, si consumul final total s-a majorat, cu 0,7%, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Acest lucru este pus pe seama cresterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei.
Comentarii articol (1)