Potrivit INS, PIB-ul a scazut, ca serie ajustata sezonier, in trimestrul III din 2012, cu 0,5% fata de al doilea trimestru al anului. In acelasi timp, a scazut si ca serie bruta, cu 0,6%, fata de aceeasi perioada a lui 2011.
Cele mai mari cresteri ale volumului de activitate s-au inregistrat in „Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitatii de servicii suport” (13,8%), precum si in tranzactii imobiliare (10,4%), in activitati de spectacole, culturale si recreative si in reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (8,1%). Conform datelor furnizate de INS, cresteri usoare s-au inregistrat si in activitatile de informatii si comunicatii si in comertul cu amanuntul si ridicata.
Potrivit sursei citate, cele mai importante reduceri ale volumului de activitate au fost in agricultura, silvicultura si pescuit, de -29,8%. De asemenea, reduceri s-au inregistrat si in administratie publica si aparare, in invatamant, in sanatate si asistenta sociala, constructii, industrie si intermedieri financiare si asigurari.
Cererea interna a crescut cu 0,1% in trimestrul III
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, datele INS arata ca cererea interna a crescut in trimestrul III 2012, cu 0,1%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix (9,9%). Pe de alta parte, consumul final total s-a redus cu 1,6%, fiind influentat de diminuarea volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (-1,4%). In acelasi timp, cheltuielile pentru consum final al administratiilor publice s-au redus cu 2,4%.
INS mai precizeaza ca un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-4,2%), comparativ cu cel al importurilor (-1,9%).
In ceea ce priveste PIB-ul estimat pentru primele 9 luni ale lui 2012, datele INS arata ca acesta a crescut cu 0,2% fata de aceeasi perioada din 2011, datorita majorarii volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si de servicii suport sau tranzactii imobiliare.
In schimb, consumul final total s-a diminuat, cu 0,7%, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Acest lucru este pus pe seama scaderii, cu 2%, a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice, in timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a crescut cu 0,3%.
Comentarii articol (0)