Romania a fost condamnata marti de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in doua procese pentru incalcarea dreptului la viata. Statul roman trebuie sa plateasca daune morale de 51.000 de euro reclamantilor si cheltuieli de judecata care depasesc 5000 de euro.
Baldovin vs. Romania (nr. 11385/05)
In procesul pe care Ana-Elisabeta Baldovin l-a intentat statului roman in 2005, magistratii europeni au decis ca Romania a incalcat articolul 2 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, care prevede dreptul la viata.
In baza acestui articol, femeia reclamase ca i-a fost refuzata o investigatie eficienta in cazul mortii fiicei sale imediat dupa nastere, in 2002. Ea sustine ca doctorul de garda i-a indus o nastere vaginala, desi, conform ginecologului care ii monitorizase sarcina, o nastere prin cezariana ar fi fost vitala in cazul ei.
Judecatorii europeni i-au dat dreptate lui Baldovin si au condamnat statul roman la plata a 16.000 de euro pentru daune morale.
Predica vs. Romania (nr. 42344/07)
In cea de-a doua cauza impotriva Romaniei aflata marti pe rolul CEDO, magistratii au dat castig de cauza reclamantului Ion Predica care s-a adresat instantei europene in 2007.
Predica a reclamat statul roman la CEDO pentru moartea fiului sau de 20 de ani, in inchisoare, unde era detinut pentru furt.
Ion Predica a sustinut ca explicatia oficiala a mortii – o leziune rezultata in urma unei crize de epilepsie – nu era una plauzibila, existand dovezi solide ca fiul lui a fost torturat.
De asemenea, reclamantul a sustinut ca investigatia care a urmat mortii fiului sau a fost inadecvata.
Pentru a-si sustine actiunea in instanta, Predica s-a bazat pe pe articolul 2 din Conventie, care stipuleaza dreptul la viata, si pe articolul 13, care consfinteste dreptul la un recurs efectiv.
Judecatorii CEDO au decis marti ca Romania a incalcat articolul 2 deoarece investigatia pe care autoritatile romane o efectueaza de 7 ani in cazul mortii fiului lui Predica prezinta deficiente si contradictii si nu a clarificat inca circumstantele in care a survenit moartea tanarului.
De asemenea, statul roman a incalcat si articolul 13 al Conventiei intrucat, din moment ce investigatia a fost ineficienta si nu a stabilit niciun vinovat pentru moartea tanarului, posibilitatea ca Ion Predica sa intenteze o actiune civila pentru a cere daune este pur teoretica si imposibil de realizat.
Magistratii europeni au hotarat ca statul roman trebuie sa-i plateasca reclamantului daune morale de 35.000 de euro, la care se adauga si 5.135 de euro pentru cheltuielile de judecata.
Comentarii articol (9)