UE progreseaza lent in directia obiectivului de a investi 3% din PIB in cercetare si dezvoltare, iar decalajul fata de principalii concurenti creste tot mai mult, se arata intr-un raport al Comisiei Europene. Astfel, in UE, intreprinderile investesc tot mai putin in cele doua directii, in timp ce, in Japonia si Coreea de Sud, se investeste de doua ori mai mult decat in Europa.
Comisia arata ca in perioadele de criza, investitiile in cercetare si inovare produc un efect contraciclic. Raportul constata, totodata, faptul ca tarile care au investit mai mult in cercetare si inovare au perspective mai bune de iesire din criza. Potrivit documentului, in 2009, 17 state membre au reusit sa-si mentina sau sa-si mareasca bugetul pentru cercetare si dezvoltare si 16 in 2010.
De asemenea, raportul propune ca investitiile in inovare sa fie mai "inteligente", adica sa combine politicile de stimulare a ofertei cu cele de stimulare a cererii.
In plus, Comisia Europeana se pronunta pentru formarea unui personal de inalta calificare care sa corespunda cu necesitatile intreprinderilor. Aceasta ar trebui sa inceapa, dupa cum o arata raportul, de la sisteme de invatamant adaptate la necesitatile respective. Raportul constata ca doar 46% din cercetatorii din UE lucreaza in sectorul intreprinderilor, iar un sistem de invatamant adaptat ar trebui sa sporeasca acest procent.
Comisia sustine si necesitatea integrarii, dar si internationalizarii cercetarii, ca factori de crestere a randamentului investitiilor. Raportul apreciaza ca fluxurile de cunostinte din Europa reprezinta un atu important in acest sens, dar constata ca ele sunt restranse doar la un numar limitat de tari vest-europene.
Pe de alta parte, raportul elaborat de Comisia Europeana constata ca Uniunea Europeana nu poate valorifica cunostintele stiintifice proprii in produse si servicii comercializabile din cauza unor conditii nefavorabile.
"Europa dispune, totusi, de un potential important in materie de inventii tehnologice capabile sa solutioneze problemele societatii", se mai precizeaza in comunicatul de presa al CE.
In 2007, UE inregistrat 40% dintre brevetele legate de tehnologii de combatere a schimbarilor climatice. Acest fapt arata ca investitiile in cercetare si inovare corelate cu masuri de sprijinire a dezvoltarii pietelor, pot duce la realizarea de noi tehnologii si inovatii.
Comisia sustine, de asemenea, ca este nevoie de schimbari structurale inter si intrasectoriale in cercetare, in sectoarele de medie si inalta tehnologie, pentru a fi recuperat decalajul pe acest palier fata de SUA.
Romania, printre tarile UE care investesc cel mai putin in cercetare si dezvoltare
In analiza facuta de Comisia Europeana cu privire la Romania, se arata ca procentul din PIB alocat cercetarii si inovarii a crescut lent in ultimii 10 ani, de la 0,37% in 2000, la 0,47% in 2009. In ciuda acestui fapt, documentul Comisiei constata ca, in comparatie cu restul statelor din UE, Romania are unul din cele mai scazute procente din PIB alocate domeniilor mentionate, dar isi propune ca in 2020 sa atinga procentul de 2%.
Comisia observa ca, desi Romania are un numar mare de universitati si institute de cercetare, rezultatele nu sunt pe masura. Mai mult, Comisia constata ca performantele tehnologice si stiintifice scazute ale Romaniei sunt dublate si de conditii-cadru nefavorabile pentru activitatea de cercetare si dezvoltare din sectorul privat.
Raportul Comisiei Europene arata, de asemenea, ca Romania nu beneficiaza suficient de fluxul de cunostinte din Spatiul European de Cercetare, iar aceasta se poate observa din numarul mic de co-publicatii dintre cercetatorii romani si cei din alte state ale Uniunii Europene.
Raportul privind competitivitatea Uniunii inovarii se va elabora o data la doi ani si va contribui la strategia Europa 2020 prin furnizarea unor analize statistice si economice aprofundate cu referire la principalele elemente ce stau la baza unui sistem de cercetare si inovare eficient.
Documentul, care inlocuieste fostul raport privind stiinta, tehnologia si competitivitatea, analizeaza plusurile si minusurile sistemelor nationale de cercetare si inovare. Raportul include si o fisa descriptiva cu informatii detaliate referitoare la performantele fiecarui stat membru in parte.
Mai multe detalii aici.
Comentarii articol (2)