Tabloul de bord reprezinta o modalitate de a ajuta statele membre sa identifice motoarele inovarii si sectoarele spre care trebuie orientate eforturile de stimulare a cresterii si crearii de locuri de munca. Tabloul compara statele membre pornind de la nivelul investitiilor in cercetare si inovare, la care se adauga alti 23 de factori, se arata in documentul de presa al Comisiei Europene.
Astfel, evaluarea arata ca tarile care au o traditie indelungata in materie de inovare continua sa se dezvolte in aceasta directie. Pe de alta parte, sunt tari care inregistreaza un ritm mai lent sau chiar au ramas in urma. "Ca si in anii anteriori, Suedia se situeaza pe locul intai, fiind urmata de Germania, Danemarca si Finlanda. In Estonia, Lituania si Letonia ritmul inovarii a crescut", relateaza CE.
Motoarele inovarii
Intreprinderile mici si capacitatea de a transforma ideile in produse si servicii sunt principalele motoare ale inovarii. Tarile cu cele mai bune rezultate pun un accent deosebit pe sprijinirea cercetarii si inovarii, iar intreprinderile si universitatile din aceste tari joaca un rol major in sustinerea eforturilor in materie de inovare, puncteaza institutia.
"Prin comparatie cu restul Uniunii, sectorul economic al tarilor din top investeste mai mult in cercetare si inovare si solicita mai multe brevete", arata Comisia, adaugand ca tarile din fruntea clasamentului se remarca si prin faptul ca au un sector bine dezvoltat al invatamantului superior si faciliteaza crearea de legaturi puternice intre industrie si stiinta.
O Uniune a inovarii
Inovarea si eliminarea obstacolelor din calea transformarii ideilor in produse si servicii se afla in centrul Strategiei "O Uniune a inovarii", menita sa contribuie la ameliorarea competitivitatii si sa incurajeze cresterea economica si crearea de locuri de munca. "Potrivit unui raport intermediar, Strategia urmeaza planul stabilit si s-a inceput deja punerea in aplicare a 80% dintre propuneri", mentioneaza Comisia. Mai mult, statele membre sunt incurajate sa promoveze parteneriatele public-privat, sa faciliteze accesul la finantare si la o forta de munca bine pregatita, sa reduca povara administrativa si sa micsoreze costurile necesare pentru patentarea ideilor inovatoare.
Scopul Strategiei este sa reduca diferentele in materie de inovare pe care UE le inregistreaza fata de liderii globali in domeniu, respectiv Coreea de Sud, SUA si Japonia. Decalajul fata de Coreea de Sud a crescut, insa, incepand din 2008, UE a reusit sa mai reduca din distanta care o separa de SUA si Japonia, se mai arata in documentul de presa al CE.
Comentarii articol (2)