Noua Constitutie poate salva miliarde de euro, informeaza Capital.
Daca deficitul bugetar ar fi fost plafonat prin legea fundamentala, datoria externa a Romaniei ar fi fost azi cu 13,5 miliarde de euro mai mica. Dar masurile de austeritate care ar fi trebuit luate ar fi fost mult mai dure.
Una din primele intrebari care se pune este „costa ceva reforma constitutionala?“ Daca da, cat de mult? Raspunsul este fara echivoc: da, costa. Daca fondurile necesare in perioada pre-referendum sunt neglijabile, fiind angrenate, in general, institutii deja existente, eventualul scrutin pentru aprobarea modificarilor ar urma sa scoata din bugetul statului intre doua si trei milioane de euro, daca va fi organizat in paralel cu un scrutin national (au fost propuse alegerile locale sau cele parlamentare din 2012), respectiv circa 20 de milioane de euro, daca ar fi organizat separat.
Topul veniturilor obtinute de cabinetele medicilor de familie: un cabinet poate ajunge la 9.000 euro/lunar, relateaza Ziarul Financiar.
Cel mai mare venit lunar obtinut de un cabinet al unui medic de familie care are intre 2.500 si 3.000 de pacienti a fost de aproape 37.500 de lei, adica aproape 9.000 de euro, releva calculele ZF pe baza datelor Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Suma reprezinta o medie lunara a veniturilor din primul trimestru al acestui an, potrivit datelor CNAS.
Cel mai mare venit lunar obtinut de un cabinet al unui medic de familie care are intre 2.500 si 3.000 de pacienti a fost de aproape 37.500 de lei, adica aproape 9.000 de euro, releva calculele ZF pe baza datelor Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).
Financiarul scrie ca Aproximativ 25% din profitul bancilor grecesti se obtine in Romania.
La finalul trimestrului I, subsidiarele romanesti aveau o rata a solvabilitatii de 15,7% potrivit RAS. Liniile de credit catre sucursale sunt relativ reduse, de 4,2 mld. euro, raportat la totalul pasivelor sistemului bancar.
Banca Nationala nu a primit, pana in acest moment, semnale ca institutiile de credit din Grecia intentioneaza sa renunte la Romania. Unul dintre motive ar fi, in opinia viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, si contributia subsidiarelor de pe piata romaneasca la profitul grupurilor. „Subsidiarele din Romania genereaza cam 25% din profitul la nivelul grupului. Chestiunea de interes pentru bancile mama de a sustine aceste subsidiare este clara”, a explicat Cristian Popa.
Putem sa ne asiguram pensia si fara sa lucram, titreaza Adevarul.
Persoanele fara venituri lunare si care vor sa aiba asigurari sociale si de sanatate pot sa-si plateasca lunar aceste contributii. Cea mai mica suma care se poate da la sanatate este 37 de lei, iar la fondul de pensii -222 de lei. Calculele sunt in functie de salariul minim brut pe economie.
Pentru a beneficia de pensie, de asistenta medicala sau de ajutor de somaj, persoanele care nu sunt angajate nicaieri, care nu sunt somere sau care au un venit sporadic vor trebui sa-si plateasca lunar darile catre stat. Pentru fiecare dintre cele trei drepturi, asiguratii trebuie sa mearga la institutia respectiva si sa incheie un contract, apoi sa plateasca lunar contributiile, ca si cum le-ar retine angajatorul din salariu, daca ar avea un serviciu.
Zona euro ar putea disparea in cinci ani, anunta Evenimentul Zilei.
"Ar putea zona euro sa se destrame? Acest lucru este posibil intr-un orizont de timp de cinci ani", este titlul unei analize realizate de profetul crizei, Nouriel Roubini, presedintele Roubini Global Economics. El spune ca uniunea economica si monetara nu a indeplinit niciodata in totalitate conditiile unei regiuni monetare optime.
Totodata, Roubini explica, intr-un articol publicat in Financial Times, ca abordarea dezordonata a crizei zonei euro a dus la esecul rezolvarii problemelor fundamentale ecomice si de competitivitate din cadrul uniunii.
Comentarii articol (1)