Ordinul MS si CNAS nr. 1042/556/2011 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 864/538/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru anul 2011 de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 - 2012 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 427, din 17 iunie 2011.
Avand in vedere Referatul de aprobare nr. Cs.A. 6.963 din 16 iunie 2011 al Ministerului Sanatatii si nr. 2.231 din 15 iunie 2011 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in temeiul prevederilor:
— Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
— Hotararii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
— Hotararii Guvernului nr. 1.389/2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011—2012, cu modificarile ulterioare;
— Hotararii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emit urmatorul ordin:
Art. I. — Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 864/538/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru anul 2011 de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011—2012, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 384 si nr. 384 bis din 1 iunie 2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. In anexa 1, la capitolul III, litera C, la nota 7, punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„1. Pentru evaluarea clinica si paraclinica, prescrierea tratamentului si urmarirea evolutiei bolnavilor cu afectiuni cronice, casele de asigurari de sanatate deconteaza pentru un bolnav cu una sau mai multe afectiuni cronice o consultatie lunara, iar prescriptia/prescriptiile medicala/medicale aferenta/aferente pot fi eliberate pentru 30, 60 sau 90 de zile.”
2. In anexa 1, la capitolul III, litera C, la nota 7, punctul 2 se abroga.
3. In anexa 1, la capitolul III, la finalul literei D se introduce o nota cu urmatorul cuprins:
„NOTA:
Pentru afectiunile cronice din anexa 39A: diabet zaharat tip II, epilepsie, boala Parkinson, poliartrita reumatoida, pentru evaluarea clinica si paraclinica, prescrierea tratamentului si urmarirea evolutiei bolnavilor cu aceste afectiuni cronice, casele de asigurari de sanatate deconteaza o consultatie si prescriptia/prescriptiile medicala/medicale o data la 3 luni, in baza aprobarii comisiilor de la nivelul caselor de asigurari de sanatate/Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa caz.”
4. In anexa 1, la capitolul III, la litera E, nota 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„NOTA 3:
Pentru bolnavii cu afectiuni acute/subacute consultatia la domiciliu se acorda in aceleasi conditii ca si la cabinetul medical.”
5. In anexa 2, la articolul 1 alineatul (2) litera a) punctul 6 subpunctul 6.2, ultima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„la care se adauga suplimentar un numar de puncte care se calculeaza astfel:
6. In anexa 2, la articolul 1 alineatul (2) litera a) punctul 6 subpunctul 6.4, ultima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„la care se adauga suplimentar un numar de puncte care se calculeaza astfel:
7. In anexa 2, la articolul 1 alineatul (2), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) Serviciile cuprinse la cap. III lit. B pct. 2 lit. c), lit. B pct. 7, lit. D (cu exceptia prevederilor de la nota) si lit. G (cu exceptia consultatiei pentru care s-a eliberat certificatul constatator de deces) din anexa 1 la ordin sunt incluse in plata per capita.
8. In anexa 2, la articolul 1 alineatul (3), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) Numarul de puncte aferent serviciilor medicale acordate
prin plata pe serviciu medical este:
— consultatie la domiciliu — 15 puncte;
— consultatie la cabinet — 5,5 puncte;
— serviciu medical — daca s-a eliberat certificat constatator de deces — 5,5 puncte;”.
9. In anexa 2, la articolul 1 alineatul (3), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) Serviciile cuprinse la cap. I, cap. II si cap. III lit. A, lit. B pct. 1, pct. 2 lit. a) si b) si pct. 3—6, lit. C, lit. D — pentru consultatiile cuprinse in nota, lit. E si G — numai consultatia pentru care s-a eliberat certificatul constatator de deces din anexa 1 la ordin sunt incluse in plata pe serviciu medical.”
10. In anexa 3, la articolul 8 punctul 2) litera b), ultima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„la care se adauga suplimentar un numar de puncte care se calculeaza astfel:
11. In anexa 3, la articolul 8 punctul 2) litera d), ultima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„la care se adauga suplimentar un numar de puncte care se calculeaza astfel:
12. In anexa 16, la capitolul I litera B, la punctul 2, litera m) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„m) — biopsie de vilozitati coriale***) 900,00”.
13. In anexa 16, la capitolul I, litera B, la punctul 2, ***) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„***) Biopsia de vilozitati coriale se deconteaza la gravide in trimestrul I de sarcina, iar amniocenteza la gravide in trimestrul II de sarcina, efectuata numai de catre medicii de specialitate obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in medicina fetala; in tarifele aferente acestora este inclusa si prelucrarea probelor prelevate — analiza ADN prin PCR a cromozomilor 13, 18, 21, X si Y pentru diagnosticarea sindromului Down, Edwards, Patau, a sexului fetal si anomalii numerice a cromozomilor sexuali”.
14. In anexa 30, la articolul 17, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) In cazul in care o factura nu este validata in sensul in care nu se acorda viza «bun de plata», casa de asigurari de sanatate este obligata ca in termen de 5 zile lucratoare de la expirarea termenului prevazut la alin. (2) sa comunice furnizorului, in scris, motivele neavizarii, acordand furnizorului un termen de 5 zile lucratoare pentru remedierea eventualelor erori.”
15. In anexa 31, la articolul 6, litera k) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„k) sa aduca la cunostinta furnizorilor de medicamente, prin publicare zilnica pe pagina web proprie, situatia fondurilor trimestriale/lunare aprobate si a fondurilor disponibile de la data publicarii pana la sfarsitul trimestrului/lunii in curs pentru eliberarea medicamentelor; comunicarea acestor informatii se face in mod unitar la nivelul tuturor caselor de asigurari de sanatate;”.
16. In anexa 31, la articolul 11, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3) cu urmatorul cuprins:
„(3) In cazul in care o factura nu este validata in sensul in care nu se acorda viza «bun de plata», casa de asigurari de sanatate este obligata ca in termen de 5 zile lucratoare de la expirarea termenului prevazut la alin. (2) sa comunice furnizorului, in scris, motivele neavizarii, acordand furnizorului un termen de 5 zile lucratoare pentru remedierea eventualelor erori.”
17. In anexa 40, punctul 1 se abroga.
18. In anexa 40, punctul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„6. In situatia in care furnizorii utilizeaza un alt program informatic, acesta trebuie sa fie compatibil cu Sistemul informatic unic integrat.”
Art. II. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii,
Cseke Attila
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Nicolae-Lucian Duta
Comentarii articol (2)