Universitatea Bucuresti nu este de acord cu propunerea legislativa, adoptata tacit de Camera Deputatilor, prin care se prevede eliminarea locurilor cu taxa de la invatamantul superior de stat si acordarea de autonomie, garantata de Constitutie, tuturor universitatilor, potrivit unui document de presa al institutiei.
Universitatea din Bucuresti precizeaza, in comunicatul de presa, ca, prin aplicarea acestor prevederi,
studentii care nu sunt admisi exclusiv pe locurile de la buget vor fi impiedicati sa mai frecventeze universitatile publice. Potrivit reprezentantilor universitatii, optiunea libera a acestora este anulata, iar ei sint dirijati artificial spre alte institutii.
“Universitatile publice sunt de fapt mai atractive, ceea ce se dovedeste prin faptul ca desi practica taxe superioare, ele atrag, totusi, un numar mare de candidati. Statutul de student de la buget sau cu taxa este supus aici schimbarii in fiecare an, ceea ce stimuleaza competitia si imbunatateste calitatea pregatirii”, se arata in comunicatul de presa.
Reprezentantii Universitatii apreciaza, totodata, ca
modificarea legislatiei actuale ar afecta negativ atat studentii, fiindu-le limitata libertatea de a-si alege programele de studii, cat si angajatorii, care au manifestat preferinte constante in decursul timpului pentru institutiile publice cu traditie.
De asltfel, in documentul de presa se subliniaza faptul ca finantarea de la stat acopera doar o parte din capacitatea de scolarizare existenta. Astfel, daca s-ar interzice universitatilor publice primirea de studenti cu taxa in limita locurilor disponibile, li s-ar incalca autonomia.
De asemenea, reprezentantii Universitatii fac referire la decizia Curtii Constitutionale nr. 165/2004 prin care s-a respins exceptia de neconstitutionalitate a invatamintului public cu taxa. In motivarea sa, Curtea aminteste obligatia statului de a sustine tinerii prin burse de studii si burse sociale, ca si dreptul suveran al statului de a stabili finantarea institutiilor publice de la bugetul de stat.
“In conditiile semnarii Pactului pentru Educatie de catre toate partidele, elaborarea unei strategii pentru un invatamint universitar de buna calitate in Romania isi gaseste expresia in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011. Ea este perfectibila, dar initiative legislative precum cea mentionata merg exact in sens contrar, amenintind s-o transforme intr-un instrument de imbogatire pentru unii, in dispretul criteriilor de educatie si cercetare care guverneaza activitatea academica. Adoptarea unui proiect de lege care modifica Legea Educatiei prin procedura aprobarii tacite, fara o dezbatere publica, este menita sa trezeasca protestul unanim al studentilor, cadrelor universitare si cercetatorilor”, se mai arata in documentul de presa.
Propunerea legislativa privind modificarea si completarea
Legii nr. 1/2011 a Educatiei Nationale prevede gratuitatea invatamantului superior de stat, iar o alta prevedere a sa se refera la faptul ca toate institutiile de invatamant superior vor avea autonomie universitara, garantata de Constitutie. Initiatorii propunerii considera ca actuala Lege a Educatiei Nationale contine interdictii fata de universitatile particulare si confesionale.
Camera Deputatilor este prima camera sesizata, propunerea fiind trimisa spre dezbatere Senatului,
forul decizional.
_
Actul normativ poate fi consultat in fisier atasat.
Comentarii articol (0)