Termene de plata
Potrivit art. 109 din Codului Rutier, contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
De asemenea, pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
Daca te incadrezi in aceasta ultima situatie descrisa, este bine sa stii ca agentul constatator trebuie sa iti elibereze o chitanta reprezentand contravaloarea amenzii. Pe aceasta chitanta vor fi mentionate data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea unui procesul-verbal de constatare a contraventiei, daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.
Unde se pot achita amenzile
Amenzile de circulatie se pot plati:
- la Casa de Economii si Consemnatiuni – CEC SA;
- la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, de cetatenia, domiciliul, sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei;
- la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
- online, pe ghiseul.ro – functionalitate disponibila doar locuitorilor din sectoarele 2 si 6 din Bucuresti, precum si celor din Zalau, Pitesti si Targu Mures (MCSI precizeaza ca Ghiseul.ro urmeaza a fi extins pe parcursul acestui an in cat mai multe administratii locale, urmand ca in 2012 acestea sa fie acoperite in totalitate).
In conformitate cu prevederile art. 28, alin. 2 din O.G. 2/2001, dupa efectuarea platii, in termen de 15 zile, trebuie sa predai o copie de pe chitanta de plata a amenzii agentului constatator sau sa o trimiti prin posta unitatii de politie din care agentul de circulatie face parte (institutie mentionata in antetul procesului-verbal de contraventie).
Pentru Bucuresti, documentul se va trimite pe adresa Brigazii Rutiere, cu sediul in Bucuresti, Str. Logofat Udriste nr. 11-15, sector 3.
Cum se calculeaza amenda
Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. In 2011, salariul minim brut este de 670 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda este de 67 de lei in acest an.
In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.
Astfel, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
- clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
- clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
- clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
- clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
- clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (21)